Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pārbaudīs abu Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzē izveidojušos konfliktējošo grupu darbības atbilstību likumam. SAB priekšnieka vietnieks Uldis Dzenītis pastāstīja, ka SAB pārbaudīs, vai abi draudzē izveidojušies grupējumi, kuri katrs uzskatot, ka ir vienīgie, kas ir tiesīgi pārstāvēt pārējos draudzes locekļus, rīkoties ar draudzes mantu un arī pārstāvēt to ārvalstīs, rīkojas atbilstoši likumam un vai tos nevada mantkārīgi nolūki.
Par pārbaudē gūtajiem rezultātiem SAB ziņošot Reliģisko lietu pārvaldei (RLP). Dzenītis pagaidām nevēlējās prognozēt, kad šī pārbaude varētu beigties, norādot, ka vispirms būšot nepieciešams izpētīt likumdošanu. Lūgumu izvērtēt draudzē izveidojušos situāciju iesnieguši viena grupējuma pārstāvji.

Arī RLP saņēmusi sūdzību par statūtu neievērošanu un fiziskām sadursmēm Grebenščikova draudzes sapulcē. Sūdzībā norādīts, ka 29.aprīlī sapulces priekšsēdētājs Ivans Miraļubovs pārkāpis draudzes statūtus un neesot varējis nodrošināt tās kārtību, turklāt Miraļubovs apzināti neesot pildījis statūtus un provocējis un piedalījies fiziskās sadursmēs starp sapulces dalībniekiem. Tā kā sapulce līdz ar to neesot paspējusi izskatīt visus jautājumus, tās turpinājums pārcelts uz 6.maiju. Arī šajā sapulcē Miraļubovs pārkāpis statūtus, atkal noticis kautiņš un sapulci bijis spiests atstāt 141 draudzes biedrs. Lai gan pēc tam sapulcē piedalījušies tikai 120 draudzes biedru, tajā ievēlēta jauna draudzes dome un revīzijas komisija. RLP šo situāciju solījusies izvērtēt līdz mēneša beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!