Foto: F64

Svētdienas, 23. jūlija, pievakarē, sabrūkot Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra sienai, daļa no attīrīšanas ūdeņiem ietek jūrā, savā "Facebook" lapā ziņo Dienvidkurzemes novada pašvaldība.

Pašvaldība ziņo, ka notikuma vietā ieradušies būveksperti un operatīvi tiek meklēti tehniskie risinājumi iespējami ātrai konstrukciju atjaunošanai. Tāpat klātienē ieradušies arī Valsts vides dienesta (VVD) pārstāvji, lai kopā ar ekspertiem apzinātu esošo situāciju un iespējamos apdraudējumus videi.

Kā portālu "Delfi" informēja VVD pārstāve Aija Jalinska, avārijas rezultātā vidē noplūduši apmēram 1250 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu. Vides dienesta eksperti uz vietas apzina iespējamā vides piesārņojuma apmēru.

"Šobrīd tiek apsekota Liepājas ūdens teritorija - notekūdeņu pieņemšanas kamera, kur tiek attīrīti sērudeņi, kurš sastāv no diviem kanāliem, no kuriem viens ir bojāts - sagruvusi siena. Otrs kanāls ir funkcionējošs, tā darbība tiks atjaunota diennakts laikā. Inspektori veic teritorijas apsekošanu un filmēšanu ar dronu jūrā," skaidroja VVD Reģionālās vides pārvades direktore Evita Šestakova.

Par situāciju Liepājā ir informēta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas ir aktīvā saziņā ar vides dienestu un Liepājas pašvaldības vadību.

Saistībā ar šo notikumu, svētdienas vakarā tika sasaukta Liepājas un Dienvidkurzemes Civilās aizsardzības komisija, kurā tika uzklausīts SIA "Liepājas ūdens" ziņojums par esošo situāciju, jau veiktajiem soļiem un turpmākajām darbībām.

Pašvaldībā uzsver, ka cilvēku veselībai draudu nav, tomēr paaugstināto vides piesārņojuma risku dēļ jūras piekrastē, cilvēki aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Dienvidkurzemes novada Medzes pagasta un Liepājas pludmalēs.

Lai samazinātu notekūdeņu iekārtās nonākušo ūdens daudzumu, iedzīvotāji aicināti pārskatīt ikdienas paradumus un tuvāko dienu laikā samazināt ūdens patēriņu.

Atbildīgie dienesti ir uzsākuši ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

Šobrīd ir grūti prognozēt darbu ilgumu un ietekmi uz vidi, bet pašvaldības speciālisti un atbildīgās institūcijas strādā un monitorē aktuālo situāciju. Pašvaldība aicina iedzīvotājus sekot līdzi oficiālajiem paziņojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!