Foto: LETA
Valdības veidošanas process kļuvis vēl neskaidrāks un neparedzamāks, jo deputāti nav pauduši kategorisku atbalstu vienam no izskanējušajiem premjera amata kandidātiem, proti, Kārlim Šadurskim (V) vai Mārim Kučinskim (ZZS), tomēr vērtējot abu nominēšanas iespējas no prezidenta puses, Šadurskim tās varētu būt mazliet lielākas, sacīja politologs Juris Rozenvalds.

Viņš gan akcentēja, ka no mirkļa, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominēs premjera amata kandidātu, līdz atbalsta gūšanai Saeimā "garš ceļš ejams", tādēļ, ja prezidents uzrunātu Šadurski, tas uzreiz nenozīmētu, ka viņš gūs nepieciešamo atbalstu un kļūs par premjeru.

Šadurska iespējas tikt nominētam Rozenvalds vērtēja kā labākas arī no prezidenta iepriekš paustā, ka Ministru prezidentam jābūt no "Vienotības", kā arī no trīs partiju koalīcijas viedokļa - pašreiz prezidents ir no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece - no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK), tādēļ Ministru prezidentam būtu jābūt no "Vienotības", pauda politologs.

Vērtējot Kučinka izredzes gūt atbalstu Saeimā viņa nominēšanas gadījumā, Rozenvalds sacīja, ka arī viņš varētu gūt atbalstu. Šāds scenārijs gan būtu "trieciens "Vienotībai", jo tas nozīmētu finanšu un satiksmes ministra portfeļa zaudēšanu. "Šādā gadījumā finanšu ministra Jāņa Reira (V) portfeli varētu pārņemt pašreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Reiram tika veltīta kritika 2016.gada budžeta pieņemšanā, un Reizniecei-Ozolai būtu iespējas izcelties uz viņa fona," pauda eksperts.

"Šāds scenārijs, protams, padziļinātu "Vienotības" krīzi, tā varētu vairs nepastāvēt kā viens veselums, ko jau tagad grūti apgalvot. Pie tā gan vainojama pati partija ar iepriekš pieļautajām kļūdām," pauda eksperts, kā vienu izceļot partijas līderes Solvitas Āboltiņas kandidatūras, lai arī neoficiālu, tomēr uzturēšanu.

Vaicāts, cik liela ir varbūtība, ka "Vienotība" varētu "palikt aiz borta" jaunajā valdībā, Rozenvalds sacīja, ka nav izskaitījis šādu iespējamību, tomēr tādā gadījumā, apzinoties, ka "Saskaņa" netiks iesaistīta, ZZS būtu "jāpieslēdz" mazās partijas un jāpanāk to atbalsts.

Kopumā Rozenvalds pauda, ka pašreiz ir grūti izteikt prognozes, kurš no kandidātiem varētu gūt lielāku atbalstu Saeimā, jo deputāti pašlaik gatavi atbalstīt gan vienu, gan otru, tādēļ būs interesanti vērot valdības veidošanas procesu pēc Vējoņa rīcības.

Kā ziņots, Valsts prezidentam otrdien notika konsultācijas ar koalīcijas partijām - "Vienotību", ZZS, kā arī VL-TB/LNNK - saistībā ar jaunās valdības veidošanu un premjerministra kandidāta izraudzīšanos.

Tomēr arī pēc sarunām ar iespējamajiem kandidātiem uz premjera amatu Vējonis otrdien vēl nenorādīja, kuram plāno uzticēt valdības veidošanu. Paredzēts, ka rīt no plkst.9 viņš Melngalvju namā uzņems ZZS nominēto premjera amata kandidātu Kučinski, savukārt pēc tam, no plkst.10, - iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Šadurski.

Neoficiāla informācija liecina, ka, iespējams, ar ilgi gaidīto paziņojumu par to, kuram uzticēt veidot jauno valdību, prezidents varētu nākt klajā rīt pēc tikšanās ar abiem minētajiem politiķiem.

Abi kandidāti pauduši pārliecību, ka viņi varētu gūt Saeimas vairākuma atbalstu nominēšanas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!