Ceturtdien, skatot likumu "Par valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem finansēto institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā", Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti kopā ar Ministru kabinetu nolēma, ka no nākamā gada tiks likvidēti vadības līgumi. Šo lēmumu naktī uz piektdienu otrajā galīgajā lasījumā pieņēma Saeima.

Par likuma pieņemšanu otrajā galīgajā lasījumā balsoja 75 deputāti, pret nebija neviens, savukārt atturējās 16 deputāti.

Nākamgad vairs netiks slēgti jauni līgumi, savukārt jau noslēgtie vadības līgumi tiks uzskatīti par izbeigtiem.

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) uzsvēra, ka šī ir kopīgā valdības pozīcija, par kuru tā izšķīrusies šajā smagajā situācijā. Viņš gan norādīja, ka būs jāmeklē risinājumi, kā nodrošināt atalgojumu tiem darbiniekiem, kuriem vadības līgumi veido 50% no atalgojuma.

Likums "Par valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem finansēto institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā", kas paredz arī algu fonda samazinājumu par 15%.

Likums attiecas uz visām valsts vai pašvaldības institūcijām - tiešās pārvaldes iestādēm, arī aģentūrām, Saeimu un tās struktūrvienībām, Ministru kabinetu un Valsts kanceleju, Valsts prezidenta kanceleju, Valsts kontroli, Centrālo zemes komisiju, Centrālo vēlēšanu komisiju, Tiesībsargu un Tiesībsarga biroju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, prokuratūru, tiesām, arī tiesnešiem, pastarpinātās pārvaldes iestādēm un atvasinātām publiskām personām, kā arī vietējām un rajona pašvaldībām, publiskiem nodibinājumiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Nacionālā radio un televīzijas padomi.

Likums paredz, ka valsts vai pašvaldības institūcijas, kurām pieejamo finansējumu atlīdzības izmaksai nosaka saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2009.gadam", tiks samazināts finansējuma apjoms atlīdzības izmaksai par 15% no kopējā institūcijai 2009.gadā noteiktā vai plānotā finansējuma apjoma atlīdzības izmaksai.

Valsts vai pašvaldības institūcijas, kurām pieejamo finansējumu atlīdzības izmaksai nenosaka saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2009.gadam", ne vēlāk kā līdz 2009.gada 1.martam, grozot vai pieņemot 2009.gada budžetu, 2009.gada finansējuma apjomu atlīdzības izmaksai amatpersonām samazinās par 15% no 2009.gadā noteiktā vai plānotā finansējuma apjoma atlīdzībai, līdz 2009.gada 1.martam iesniedzot attiecīgu apliecinājumu Finanšu ministrijai.

Likumprojekts paredz, ka valsts vai pašvaldības institūcijā netiek izmaksātas prēmijas, naudas balvas, kā arī atvaļinājuma pabalsti.

Valsts vai pašvaldības institūcijās tiek noteikts apmēra ierobežojums šādiem normatīvajos aktos paredzētajiem pabalstiem - pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā ir divu mēnešalgu apmērā par katru bērnu, bet ne vairāk kā 1000 latu apmērā par katru bērnu, pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi ir mēnešalgas apmērā, bet ne vairāk kā 1000 latu.

Amatpersonai nosaka piemaksu 20% apmērā no viņa mēnešalgas par prombūtnē esošas amatpersonas pienākumu pildīšanu uz laiku, kas nav ilgāks par diviem mēnešiem.

Likums paredz, ka gadījumā, ja netiek nodrošināts kopējais amatpersonu atlīdzības izmaksai paredzētā finansējuma 15% apmēra samazinājums, valsts vai pašvaldības institūcija veic tādus pasākumus šā likuma mērķa sasniegšanai kā - amatpersonu skaita samazināšana, darba līguma grozījumu piedāvāšana, institūcijas funkciju pārskatīšana u.c.

Tāpat valsts vai pašvaldības institūcija sniedz attiecīgus priekšlikumus atbildīgajai institūcijai - finansējuma pārdale, iestāžu reorganizācija, atalgojuma sistēmas pārskatīšana.

Likums nosaka, ka amatpersonai ir saglabājama mēnešalga, kas nav mazāka par divkāršu minimālās mēneša darba algas apmēru.

Valsts vai pašvaldības institūcija ir tiesīga pārskatīt mēnešalgu, ja tas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem un vienlīdzības principu.

Attiecībā uz tiesiskās paļāvības principa piemērošanu likumā ir paredzēti pārejas noteikumi attiecībā uz divu pabalstu piešķiršanas apmēra spēkā stāšanos. Tiesību norma, kas nosaka pabalsta piešķiršanu bērna piedzimšanas gadījumā, stājas spēkā deviņus mēnešus pēc likuma spēkā stāšanās dienas. Pabalsta izmaksu amatpersonas vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā izmaksā, ja nāves gadījums iestājies pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.

Kā vispārēju ietekmi uz sabiedrības un tautsaimniecības pārmaiņām Finanšu ministrija prognozē valsts un pašvaldību budžeta finansētajās institūcijās nodarbināto ienākumu būtisku samazināšanos. Prognozēta iedzīvotāju pirktspējas krišanās, nodokļu ieņēmumu samazināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!