Saeima trešdien ārlietu ministra amatā ievēlēja Tautas partijas (TP) virzīto kandidātu Arti Pabriku.
Par Pabriku nobalsoja 55 deputāti, pret - 33 deputāti. Par bija 46 koalīcijas deputāti un lielākā daļā Tautas saskaņas partijas (TSP) deputātu. Pret - "Jaunā laika" (JL) deputāti un kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), savukārt visi septiņi apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) deputāti balsojumā atturējās. Sociālisti balsojumā nepiedalījās.

Debates par Pabrika ievēlēšanu amatā trešdien izvērtās gandrīz divu stundu garumā, taču tās galvenokārt bija saistītas nevis ar Pabriku, bet valdības stabilitāti.

Opozīcijā esošās labējās frakcijas debatēs atzina, ka nebalsos pret Pabriku, bet balsos pret Emša valdību. Gan JL, gan "tēvzemiešu" deputāti atzina, ka Pabriku uzskata par piemērotu šim amatam, tomēr nevar viņu atbalstīt, jo neatbalsta šo Ministru kabinetu.

TB/LNNK Saeimas frakcijas deputāts Juris Dobelis debatēs pauda cerību, ka "šis pats kandidāts varētu veikt ārlietu ministra pienākumus, darbojoties daudz spēcīgākā komandā".

Arī JL līderis Einars Repše atzina, ka partijas balsojums ir vērsts pret valdību, kas, viņaprāt, atkarīga no promaskaviskiem spēkiem. Repše arī runāja par valdības stabilitāti un TP pozīciju šajā valdībā. Viņš uzsvēra, ka joprojām ir spēkā JL piedāvājums TP veidot kopā visu laiku stabilāko valdību.

Arī TP Saeimas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis debatēs balsojumu par Pabriku saistīja ar politiskām aktualitātēm, aicinot JL balsot kā konstruktīvai opozīcijai, izvērtējot kandidāta piemērotību, nevis "akli balsot pret jebkuru valdības piedāvājumu tikai tāpēc, ka JL nav valdībā".

Kalvītis arī atgādināja, ka vēl pavisam nesen TP nolēma atbalstīt Sandras Kalnietes virzīšanu eirokomisāres amatam. "Tas taču būtu tikai normāli viņu neatbalstīt, jo viņa ir no opozīcijas un strādājusi iepriekšējā valdībā," sacīja Kalvītis. Izmantojot savulaik JL lietoto politisko retoriku, Kalvītis sacīja: "Es nesaukšu šo balsojumu par eksāmenu JL, bet par iespēju spert solīti pretim sadarbībai."

Debatēs par valdības stabilitāti iesaistījās arī kreisās frakcijas. PCTVL deputāts Nikolajs Kabanovs pauda pārliecību ka TSP, solot balsot par Pabriku, ir rīkojusies kā nodevēja un "arī jūsu arguments par to, ka nākamajā valdībā varētu būt 15 tādi Pabriki, neiztur kritiku, jo šī valdība nav ne par matu labāka par iepriekšējo".

Savukārt TSP frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs debatēs pauda pārliecību, ka TSP ir vienīgā, kas Saeimā spēj pacelties pāri savas frakcijas interesēm, domājot valstiski.

Šī nav pirmā reize, kad kaitējam saviem reitingiem, izvēloties valstisku pozīciju. Urbanovičs atzina, ka TSP augstu novērtē Pabrika kandidatūru un balsos par Emša valdības stabilitāti. "Taisnība, ka šoreiz ir runa par valdību," sacīja Urbanovičs, paužot pārliecību, ka Emša valdība daudz veiksmīgāk risina ekonomiskos un integrācijas jautājumus. Iepriekš valdība, viņaprāt, saasinājusi etnisko konfliktu un neko nav darījusi, tikai devusi nepamatotus solījumus.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis no tribīnes ironiski vērsās pie radioklausītājiem, sakot, ka visas labējo opozicionāru runas ir "politiķu izrādīšanās un tukša muldēšana".

Pabriks dzimis 1966.gadā un ir beidzis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti, savukārt 1996.gadā - Orhūsas universitāti, kur ieguvis politikas zinātņu doktora grādu. Pabriks strādājis arī Vidzemes augstskolā par asociēto profesoru.

Līdzšinējais ārlietu ministrs Rihards Pīks (TP) ievēlēts Eiropas Parlamentā un kopš otrdienas oficiāli sācis pildīt eiroparlamentārieša pienākumus.

Centrālajā vēlēšanu komisijā aģentūra BNS uzzināja, ka Pabrika vietā deputāta amata pienākumus pildīt tiesības ir bijušajam izglītības ministram un pašreizējam izglītības ministra padomniekam Kārlim Greiškalnam.

Iepriekš gan izsaknēja, ka valdošajai koalīcijai neizdosies apstiprināt Pabriku ārlietu ministra amatā, jo atbalstu viņam nesolīja neviena no opozīcijā esošajām partijām. Kreisie Pabrikam pārmeta pārāk nacionāli radikālus uzskatus, savukārt labējie uzvēra, ka nebalsos par Induļa Emša valdības ministru apstiprināšanu.

Tautas partija paziņoja, ka balsojums par Pabriku varētu būt izšķirošs Emša vadītajai mazākuma valdībai - ja Pabriku ārlietu ministra amatā neapstiprinātu, šī valdība varētu krist. TP arī stingri paziņoja, ka citu kandidātu ārlietu ministra amatam nevirzīs. Emsis gan jau iepriekš medijiem pauda pārliecību, ka Saeima Pabriku amatā ievēlēs, taču nevēlējās atklāt, kur mazākuma valdība dabūs trūkstošās balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!