Foto: DELFI
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Nacionālo bruņoto spēku likumā un Militārā dienesta likumā, kas paredz vērienīgu reformu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadības struktūrā un aizsardzības jomā kopumā, informē Saeimas Preses dienests.

Līdz ar reformu samazinās NBS administratīvā pārvalde un kļūst vienkāršāka pakļautības kārtība. Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā ļaus izvairīties no NBS funkciju un uzdevumu sadrumstalotības, kā arī ļaus NBS komandierim precīzāk noteikt atsevišķu vienību uzdevumus.

Ar grozījumiem NBS uzdevumi tiek definēti vienkopus vienā Nacionālo bruņoto spēku likuma pantā. Līdzšinējā likuma redakcija noteica katra Nacionālo bruņoto spēku veida un atsevišķo vienību funkcijas un uzdevumus, tādējādi apgrūtinot NBS komandierim iespēju īstenot vienvadības principu un kontrolēt uzdevumu izpildi.

Ņemot vērā, ka no 2011.gada 1.janvāra paredzēts atteikties no militārajiem darbiniekiem, Nacionālo bruņoto spēku likums papildināts ar nepieciešamajiem precizējumiem. Vienlaikus paredzēts, ka Valsts robežsardze tiek iekļauta NBS sastāvā nevis kara laikā, bet jau izņēmuma stāvokļa izsludināšanas brīdī.

Tāpat grozījumi paredz, ka NBS atsevišķos gadījumos sniedz atbalstu Valsts policijai, Drošības policijai un civilās aizsardzības sistēmai. Papildus tam likumā precizēta arī Militārās policijas definīcija un uzskaitīti tās pienākumi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka bruņoto spēku reforma paredz, ka armijas prioritāte būs Sauszemes spēki. Kopumā aizsardzība sistēma būs sadalīta trijos līmeņos. Pirmais no tiem ir stratēģiskais līmenis, kur visas funkcijas, kas attiecas uz stratēģisko plānošanu, būs integrētas Aizsardzības ministrijā. Otrais - operacionālais līmenis, kur visas funkcijas veiks NBS Apvienotais štābs, savukārt trešais - taktiskais līmenis, kas aptvers Kājnieku brigādi, Aviācijas bāzi, Jūras spēku flotili, Militāro policiju, Speciālo uzdevumu vienību, Zemessardzi un Štāba bataljonu.

Pārmaiņas skar arī NBS komandiera funkcijas - komandieris īstenos savu nodomu caur izpildsekretāru militāro spēju attīstības jautājumos un būs autoritatīvākais militārā viedokļa paudējs visās Aizsardzības ministrijas padomēs.

Reformas neies secen dažādu amatu un pakāpju funkciju izvērtējumam. Piemēram, valsts sekretāra vietnieka un izpildsekretāra amati būs līdzvērtīgi ģenerālmajora vai brigādes ģenerāļa amatam. Pārmaiņas attieksies arī uz vēl citiem amatiem un posteņiem.

Tāpat reforma paredz optimizēt apmācību sistēmu, nosakot, ka Mācību vadības pavēlniecības komandieris vienlaikus būs arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors. Turklāt akadēmija vairāk izmantos ministrijas un NBS speciālistus kā mācībspēkus.

NBS līdz šim sevī ietvēra Sauszemes spēkus, Gaisa spēkus, Jūras spēkus, Zemessardzi, Militāro policiju un citas institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!