Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Kuldīgas rajona Rendas pagasta padomes atlaišanu. Šis ir pirmais pašvaldības atlaišanas gadījums atjaunotajā Latvijas Republikā.
Likumā noteikts, ka ārkārtas vēlēšanas šajā pagastā notiks 20.septembrī kopā ar referendumu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

Līdz jaunas pagasta padomes ievēlēšanai pagasta padomes funkcijas pildīs pagaidu administrācija, kuru vadīs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra padomnieks Ainārs Zābers, Kuldīgas rajona padomes izpilddirektore Vaira Brūdere un Finanšu ministrijas Budžeta departamenta Pašvaldību finansiālas darbības uzraudzības nodaļas vecākā referente Inese Runkovska.

Pagaidu administrācija strādās līdz jaunievēlētās padomes pirmajai sēdei, savukārt jaunā pagasta padome strādās līdz kārtējām pašvaldību vēlēšanām 2005.gada martā.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, lai Centrālā vēlēšanu komisija var sākt darbu pie ārkārtas pašvaldību vēlēšanu sagatavošanas.

Likumā noteikts, ka Rendas pagasta padome tiek atlaista, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 91.panta 4.punktu. Šis likuma pants paredz, ka Saeima var atlaist pašvaldību, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus tādēļ, ka trīs sēdēs pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās pašvaldības deputātu kopskaita.

Rendā jau ilgāku laiku nenotika padomes sēdes, jo četri opozīcijas deputāti uz tām neieradās. Rendas pagasta padomē darbojās septiņi deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!