Foto: Saeimas administrācija
Saņemot lielu sabiedrības atbalstu tautas iniciatīvu platformā "www.manabalss.lv", Saeimas frakcijām un Saeimas Juridiskajai komisijai iesniegta likumdošanas iniciatīva noteikt lielāku atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu.

Kā stāstīja iniciatīvas autori Armands Geriks un Roberts Griškevičs, ar savu priekšlikumu viņi vēlējušies piešķirt dziļāku jēgu Saeimas deputāta zvērestam un stiprināt Saeimas deputāta institūcijas reputāciju.

Saeimas deputāts, uzņemoties Saeimas deputāta pienākumus, saskaņā ar Satversmes 18.pantu dod svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Ierosinājuma autori norāda, ka tradicionāli zvērests kalpojis par augstāko savu vārdu patiesības apliecinājumu, definējot nepārkāpjamus ideālus, zvēresta laušana nav savienojama ar godu un tā esot pielīdzināma nepatiesas liecības došanai. "Tādēļ uzskatām par kļūmīgu esošo situāciju, kad Saeimas deputāta zvēresta laušana Saeimas kārtības rullī ir pielīdzināta nenozīmīgam pārkāpumam, par kuru paredzētais sods ir rājiens. Tas degradē zvēresta nozīmi un diskreditē Saeimas deputāta statusu, kā arī mūsu valsti," teikts iesniegumā.

Sākotnējā iniciatīvas formulējumā iekļauts simetrijas princips - ja zvērests ir obligāts nosacījums, lai kļūtu par Saeimas deputātu, tad zvēresta laušana nav savienojama ar atrašanos šajā amatā. Šo likumdošanas iniciatīvu ar saviem parakstiem nedēļas laikā ir atbalstījuši 12 600 Latvijas pilsoņi, tātad prasība noteikt pienācīgu atbildību par zvēresta laušanu ir aktuāla Latvijas tautai, uzsver iniciatīvas autori.

"Tādēļ savā un visu parakstītāju vārdā lūdzam Saeimu nekavējoties sākt darbu pie juridiski korekta risinājuma izstrādes, likumdošanas ceļā nosakot pienācīgu atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu," iesniegumā Saeimas frakcijām un Saeimas Juridiskajai komisijai rosinājuši Geriks un Griškevičs.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisija atzina, ka "Saskaņas centra" (SC) deputāts Nikolajs Kabanovs, parakstoties par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, nav ievērojis svinīgo solījumu (zvērestu) un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu.

Komisija nolēma Kabanovam par šo pārkāpumu piemērot Saeimas Kārtības rullī paredzēto augstāko soda mēru - izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!