Foto: DELFI
Saeimas deputātu atalgojums nākamgad, salīdzinot ar šā gada beigām, nemainīsies un deputāti arī 2010.gadā saņems 986 latu lielu algu, kā arī dažādas piemaksas un kompensācijas, paredz grozījumi Saeimas Kārtības rullī, ko Saeima izskatīs ceturtdien.

Grozījumi paredz nākamgad saglabāt to algu līmeni, kāds deputātiem tika noteikts pēc šī gada vasarā veiktā samazinājuma no 1232 līdz 986 latiem.

Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi neparedz atteikšanos no kompensācijām, līdz ar to tie Saeimas deputāti, kas netiks ievēlēti 10.Saeimā, varēs pretendēt uz kompensācijām trīs algu apmērā – 2958 latiem.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem sacīja, ka krīzes apstākļos visiem vienlīdzīgi vajadzētu samazināt tēriņus, tomēr šis jautājums esot pašas Saeimas kompetencē.

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka "katrs nes savu atbildības nastu" un jautājums par deputātu algām un kompensācijām ir atbildīgās komisijas ziņā. Kā tā lemšot, tā ZZS arī atbalstīšot.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem sacīja, ka "skolotājiem nākamgad algas par 30% pieaug, bet citām nozarēm, piemēram, policistiem nesamazinās, līdz ar to arī Saeimas deputātu algas nebūtu pamata vēl vairāk apcirpt". Tiesa, Zaķis pieļāva, ka diskusijas varētu būt par deputātu "atlaišanas kompensāciju" samazināšanu līdz vienai mēnešalgai. Patlaban likums paredz, ka deputāti, kas netiek ievēlēti nākamā parlamentā, var saņemt ne vien trīs deputātu mēnešalgu lielu pabalstu, bet arī bezdarbnieka pabalstu.

Iepriekš deputāti pieļāva iespēju, ka varētu grozīt Kārtības rulli, atsakoties no kompensācijām, ņemot vērā, ka bijušajiem parlamentāriešiem ir tiesības pieteikties arī bezdarbnieku pabalstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!