Foto: DELFI
Saeima ceturtdien aizklātā balsojumā noraidīja Administratīvās apgabaltiesas tiesneša Māra Vīganta apstiprināšanu par Augstākās tiesas (AT) tiesnesi.

Par Vīganta apstiprināšanu AT tiesneša amatā balsoja 26 deputāti, pret 43, bet atturējās 14. Tā kā balsojums par tiesnešu apstiprināšanu ir slēgts, nav zināms, kuri deputāti nav atbalstījuši šo priekšlikumu.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" nevēlējās komentēt balsojuma rezultātus, kā arī atteicās atklāt, vai viņš atbalstījis Vīganta kandidatūru.

"Es balsoju saskaņā ar savu sirdsapziņu," sacīja Brigmanis. Viņš arī nevēlējās komentēt Vīganta saistību ar Lemberga krimināllietām.

Vīgants savulaik bija starp tiem tiesnešiem, kas balsoja par drošības līdzekļa piemērošanu smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam, toreiz viņam noteica drošības līdzekli apcietinājumu, ziņo LETA.

Saeimas kuluāros bija izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirms balsojuma neoficiāli uzrunāja vairākus frakciju deputātus, lai tie neatbalstītu Vīganta kandidatūru. Taču oficiāli ZZS frakcijā paskaidroja, ka tās esot pilnīgas muļķības.

Pirms balsojuma Saeimā Vīganta kandidatūru bija atbalstījusi Saeimas Juridiskā komisija, un šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Saeima neapstiprina amatā tiesnesi.

Vairāki labējo partiju deputāti atzina, ka balsojuši pret Vīganta iecelšanu amatā, iepazīstoties ar informāciju par tiesneša diametrāli pretējiem spriedumiem.

Kāds cits Juridiskās komisijas deputāts neoficiāli norādīja arī uz Vīganta "draudzīgajām attiecībām" ar bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!