Foto: DELFI
40 Saeimas deputātiem balsojot par, 48 – pret, bet četriem tautas kalpiem atturoties, Saeima ceturtdien neatbalstīja opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu ierosinājumu nodot parlamenta Pieprasījumu komisijai pieprasījumu valdībai par valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku banka") komercdaļas pārdošanu.

ZZS pieprasījumā atgādina, ka valdība 1.novembrī atbalstīja "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanu. "Zaļzemnieku" ieskatā lēmumi par bankas komercdaļas pārdošanu pieņemti nolaidīgi un "slepenība tiek izmantota kā aizsegs nepārdomātai un nekompetentai rīcībai". "Šāda rīcība raisa pamatotas aizdomas par iespējamu personisku ieinteresētību," iepriekš pauda ZZS.

ZZS pārmet, ka bankas komercdaļas pārdošana uzticēta Zviedrijas kapitāla intereses pārstāvošas bankas konsultāciju uzņēmumam – "SEB Ensklida", kā rezultātā "labākais piedāvātais scenārijs par pelnošas un stabilas bankas pārdošanu paredz aptuveni 28 miljonus latu lielus zaudējumus, bet sliktākajā variantā šī summa varētu arī sasniegt 110 miljonus latu".

ZZS norāda, ka publiskajā telpā tiek pausts viedoklis, ka valdībai nav citu iespēju, kā rīkoties, jo komercdaļas pārdošanu uzspiežot Eiropas Komisijas (EK) ģenerāldirektorāts, jo banka divas reizes ir saņēmusi valsts atbalstu. "Zaļzemnieki" gan norāda, ka valdībai bija divi gadi, lai izstrādātu valstij izdevīgu bankas pārveides plānu vai pārliecinātu EK par citu scenāriju.

Opozīcijas deputāti norāda, ka visa iepriekš minētā informācija liek apšaubīt valdības un Finanšu ministrijas līdzšinējo rīcību un kompetenci, pieņemot lēmumus par "Hipotēku bankas" sadali un tās komercdaļas pārdošanu atbilstoši finanšu konsultanta "SEB Enskilda" ieteikumiem.

ZZS sagatavotajā pieprasījumā valdībai vaicā, kāds konkrēti uzdevums ir dots valdības piesaistītajam konsultantam bankas komercdaļas pārdošanā, kāpēc ir jāsteidzas ar bankas komercdaļas pārdošanu, ja saskaņā ar vienošanos to var darīt līdz 2013.gada beigām. Tāpat vaicāts, no kādiem resursiem plānots segt bankas komercdaļas pārdošanas zaudējumus.

Arī opozīcijā esošā "Saskaņas centra" deputāts Ivars Zariņš no parlamenta tribīnes pirms balsojuma pauda neizpratni, kāpēc tik steidzami ir jāpārdod bankas komercdaļa. Viņš arī apšaubīja no valdības konsultantu puses pausto argumentu, ka steidzamu bankas komercdaļas pārdošanu pieprasot EK. "Aicinu atbalstīt šo pieprasījumu, lai saprastu, kas tad te īsti notiek," noteica Zariņs.

Jau ziņots, ka novembra sākumā valdība vienojās par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanas stratēģiju - to paredzēts sadalīt un pārdot sešās paketēs. Sešas paketes veido "Hipotēku bankas" meitasuzņēmumi "HipoNIA", "Hipolīzings", "Hipo fondi", aktīvi, kas varētu interesēt uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem orientējošās universālās bankas, aktīvi, kas varētu interesēt uz lielākiem klientiem orientējošās bankas, kā arī aktīvi, kas varētu interesēt investorus, kas orientējas uz nekustamo īpašumu.

Ja par kādiem aktīviem netiks saņemta apmierinoša cena, pastāv iespēja tos nepārdot, bet gan pārnest uz Privatizācijas aģentūru, paturot valsts īpašumā. Taču netiekot vērtēta iespēja kādu no daļām nepiedāvāt tirgū.
Bankas komercdaļas pārdošanas procesu plānots noslēgt līdz 2012.gada otrajai pusei.

Uz Hipotēku bankas bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!