Saeimā ceturtdien notiks zinātnieka Maksa Vēbera priekšlasījumu "Politika kā profesija" un "Zinātne kā profesija" latviešu valodā iznākušās grāmatas atvēršanas svētki, kurus atklās Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.
Savu viedokli par to, kas ir profesionāls politiķis un vai par tādu var runāt Latvijas politikas kontekstā, sniegs ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, bet par priekšlasījumu zinātniski teorētisko nozīmi runās Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis.

Latviešu valodā iznākušās Vēbera (1864-1921) lekcijas "Politika kā profesija" un "Zinātne kā profesija" tiek minētas nozīmīgāko darbu vidū, kas pagājušajā gadsimtā radīti sociālo zinātņu jomā. Politologi tos dēvē par klasiku, bet Latvijā plašākā sabiedrībā populārs ir autora piedāvātais jēdziens par harizmātisko politisko vadoni.

"Darbos ne tikai definēta politikas un zinātnes būtība, bet arī sniegtas atbildes uz tādiem mūžseniem jautājumiem kā - kas ir vara, uz ko balstās leģitimitāte, vai un kādai jābūt dažādu zinātņu nozaru savstarpējai mijiedarbībai," vēsta Saeimas preses dienests.

Vēbera idejas Latvijā kļuva aktuālas 80. un 90.gadu mijā līdz ar komunistiskā režīma likvidāciju un Latvijas sociālo zinātņu pārstāvju iekļaušanos starptautiskajā zinātnieku sabiedrībā. Grāmatu latviešu valodā tulkojis Arnis Kluinis, tā tapusi izdevniecībā AGB, un to atbalstījusi sabiedrisko attiecību aģentūra "Mediju tilts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!