Foto: Saeimas administrācija
Saeimā pašlaik pārstāvētās partijas nākamnedēļ sola skaidrību par deputātu kandidātu sarakstiem 11.Saeimas vēlēšanām, paredzot arī izmaiņas sarakstu līderos.

Savukārt Zatlera Reformu partija (ZRP) pašlaik vēl strādā pie deputātu kandidātu sarakstiem un līdz kongresam 13.augustā tos nepubliskos, aģentūrai BNS norādīja ZRP pārstāve Daiga Holma. ZRP startēs visos vēlēšanu apgabalos, un pašlaik tiek apzināti potenciālie kandidāti. ZRP būs arī premjera amata pretendents, bet ēnu kabinets tapšot vēlāk.

Vienīgais Saeimā pārstāvētais politiskais spēks, kas jau pilnībā izveidojis kandidātu sarakstus, ir "Saskaņas centrs" (SC), valde tos apstiprinās nākamnedēļ, 3.augustā, informēja apvienībā. Visi 10.Saeimā ievēlētie 29 deputāti startēs arī 11.Saeimas vēlēšanās, tostarp Valērijs Kravcovs.

Savukārt sarakstu līderos būs minimālas korekcijas. Zemgalē pirmais numurs būs bijušais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Ivars Zariņš, bet 10.Saeimas vēlēšanu šā apgabala līderis Vitālijs Orlovs būs otrais. Iespējams, Vidzemes līderis būs Sergejs Dolgopolovs, kurš 10.Saeimas vēlēšanās bija otrais numurs Rīgā.
Premjera amata kandidāti būs SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Nākamnedēļ, iespējams, jau pirmdien, kandidātu sarakstus plāno apstiprināt arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). ZZS ietilpstošās Latvijas Zemnieku savienības valdes loceklis Indriķis Putniņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka personālijās lielu izmaiņu nebūs, kā arī vēl neesot pieņemts galīgais lēmums par premjera amata kandidātu.

Savukārt Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks aģentūrai BNS atzina, ka LZP jau ir izstrādājusi kandidātu saraksta melnrakstu, taču korekcijas tajā varētu ieviest "kopīgā bilde" ‒ pārējo ZZS veidojošo un sadarbības partiju virzītie kandidāti.

Pašlaik vēl neesot skaidrs par LZP līdzpriekšsēdētāju Raimondu Vējoni, kurš 10.Saeimas vēlēšanās bija Rīgas pirmais numurs. Šoreiz Vējonis, iespējams, varētu būt Latgales vēlēšanu apgabala līderis. Vējonim ir arī labs reitings Kurzemē, kur 10.Saeimas vēlēšanās pirmais numurs bija nu jau prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze ("Latvijai un Ventspilij"), taču Silenieks pieļāva, ka šā apgabala līderi tomēr virzīs ventspilnieki.

Zaļo premjera amata kandidāts ir Vējonis, taču Silenieks uzsvēra, ka katrai no ZZS partijām ir savs favorīts šim amatam ‒ liepājniekiem Uldis Sesks, ventspilniekiem Aivars Lembergs. Pēc Silenieka teiktā, LZP varētu piekāpties LZS pārstāvja zemkopības ministra Jāņa Dūklava kandidatūrai. Arī satiksmes ministrs Uldis Augulis varētu būt labs premjera amata kandidāts, jo "viņa potenciāls ir daudz lielāks, nekā sabiedrībā izskatās". Vienlaikus Auguli būtu labi atstāt satiksmes nozarē, piebilda Silenieks.

Apvienības "Vienotība" pārstāvis Kārlis Šadurskis, kurš piedalās sarakstu veidošanā, aģentūrai BNS pastāstīja, ka galīgo lēmumu par kandidātu sarakstiem valde pieņemšot pēc partijas "Vienotība" dibināšanas kongresa 6.augustā. Pašlaik ir zināms, ka Kurzemes vēlēšanu apgabala līdere būs atlaistās 10.Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa, Vidzemē ‒ premjers Valdis Dombrovskis, Rīgā ‒ ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Savukārt izmaiņas gaidāmas Zemgales un Latgales līderos. Zemgalē pirmais numurs tiks tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam, bet kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, kura 10.Saeimas vēlēšanās bija šā apgabala līdere, būs otrā. Latgales vēlēšanu apgabalā pirmais numurs būs bijušais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis. 10.Saeimas vēlēšanās apgabala līderis bija Aleksejs Loskutovs.

Vēl izmaiņas paredzētas Rīgas vēlēšanu apgabalā, kur saraksta augšgalā būs krimināltiesību eksperts Andrejs Judins un Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītājs Mārtiņš Sausiņš.

Ministru prezidenta amata kandidātu "Vienotība" apstiprinās kongresā 6.augustā, un tas, visticamāk, būs Dombrovskis.

Savukārt Nacionālā apvienība kandidātu sarakstus plāno apstiprināt ap 10.augustu, jau pašlaik gan ir skaidrība, ka līderi nemainīsies, bet otrajos un trešajos numuros izmaiņas būs, informēja apvienības pārstāvis Imants Parādnieks. Latgales vēlēšanu apgabala līdere būs Inese Laizāne, Rīgā ‒ Dzintars Rasnačs un Einārs Cilinskis, Vidzemē ‒ Raivis Dzintars, Kurzemē ‒ Gaidis Bērziņš, Zemgalē ‒ Parādnieks.

Apvienības sarakstos būs arī vairāki jauni cilvēki, kuri līdz šim nav startējuši politikā, piemēram, Vidzemē ‒ "Latvijas Avīzes" žurnāliste Ināra Mūrniece, Zemgalē ‒ Vineta Poriņa, kura būs arī apvienības izglītības ministra amata kandidāte. Apvienības sarakstos būs arī zemnieks Juris Cīrulis un citas jaunas sejas. Vēlēšanās nekandidēs Jānis Iesalnieks, kura vārds pēdējā laikā tiek locīts saistībā ar izteikumiem par Norvēģijas traģēdiju.

Par premjera amata kandidātu apvienības valde lemšot nākamnedēļ, pirmdien.

Savukārt LPP/LC par premjera amata kandidātu un deputātu kandidātu sarakstiem lems kongresā 5.augustā, teica partijas valdes loceklis Juris Radzēvičs. LPP/LC iepriekšējās Saeimas vēlēšanās kopā ar Tautas partiju un trim reģionālajām partijām startēja kā viena no apvienību "Par labu Latviju" (PLL) veidojošajām partijām. Taču Tautas partija ārkārtas vēlēšanās nestartēs, jo tā nolēmusi likvidēties.

Vēlēšanās nekandidēs arī no PLL ievēlētais Saeimas deputāts Guntis Ulmanis, kurš nav nevienas partijas biedrs.

Jau vēstīts, ka partijas un to apvienības deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt no 29.jūlija līdz 18.augustam. Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!