Saeima ceturtdien, izskatot 2.lasījumā grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", atbalstīja PCTVL frakcijas priekšlikumu noteikt par svētku dienām arī 6.janvāri un 7.janvāri - pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus.
Par šo priekšlikumu nobalsoja 43 deputāti, pret bija 23 deputāti, bet atturējās 14 deputāti.

Par šo priekšlikumu balsoja apvienība "Saskaņas centrs", LPP/LC, Zaļo un zemnieku savienība, PCTVL Saeimas frakcija un partijas "Jaunais laiks" deputāte Sarmīte Ķikuste.

Iepriecināts par šo balsojumu, deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL), kurš to nosauca "par apliecinājumu sabiedrības integrācijai", atsauca vairākus savus priekšlikumus, tostarp ierosinājumu 17.jūniju - Latvijas Republikas okupācijas dienu - turpmāk dēvēt par Latvijas Republikas inkorporācijas dienu, kā arī priekšlikumu, kas paredzēja 25.martu - Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu - turpmāk dēvēt par Komunistiskā terora upuru piemiņas dienu.

Savukārt PCTVL priekšlikums pasludināt par svētku dienām arī pareizticīgo un vecticībnieku Lieldienas un Vasarsvētkus neguva Saeimas atbalstu.

Atzīmējamo dienu sarakstā 1.oktobris būs Starptautiskā veco ļaužu diena, paredz šodien Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

Daudzviet Eiropā Starptautisko veco ļaužu dienu atzīmē jau kopš 1991.gada. Arī Latvijā, atsaucoties ANO aicinājumam, vairākas nevalstiskās organizācijas un pašvaldības saviem vecajiem ļaudīm šajā dienā sarūpē svētkus - koncertus, ekskursijas un citus pasākumus, norāda ierosinājuma autori.

Saeima neatbalstīja arī Saeimas Sieviešu deputātu grupas sadarbībai ar citu valstu parlamentārietēm ierosinājumu atzīmēt Tēva dienu.

Savukārt frakcija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" rosināja 8.maiju turpmāk atzīmēt kā Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu, bet 9.maiju kā Eiropas dienu un nacisma sagrāves dienu, bet šis priekšlikums netika atbalstīts.

Saeima arī neatbalstīja PCTVL priekšlikumu likumā noteikt, ka darbadienas nevar tikt pārceltas uz atceres un atzīmējamām dienām.

Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" vēl būs jāskata 3.lasījumā.

Iepriekš Saeima vairākkārt noraidījusi ieceri noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par svētku dienu. Saskaņā ar statistiku, Latvijā draudzēs reģistrēti aptuveni 375 000 pareizticīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!