Saeima ceturtdien otrajā galīgajā lasījumā nolēma pilnvarot valdību parakstīt 1997.gadā parafēto līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu.
Par lēmumu balsoja deputāti 69, pret balsoja – 26 deputāti. Par likumprojektu balsoja koalīcijas partiju – Tautas partijas, Latvijas pirmās partijas/"Latvijas ceļa" un Zaļo un Zemnieku savienības – deputāti, kā arī kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un "Saskaņas centra" pārstāvji.

Pret lēmumu balsoja koalīcijā esošās apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti, opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" deputāti, kā arī ZZS deputāti Visvaldis Lācis un Leopolds Ozoliņš.

Saeima nolēma, "pamatojoties uz Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 21. augustā pieņemto Latvijas Republikas Konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", kā arī ņemot vērā starptautiski atzīto Latvijas Republikas valstisko nepārtrauktību, pilnvarot Ministru kabinetu parakstīt 1997.gada 7. augustā parafēto Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu".

Saeima noraidīja vairākus deputātu priekšlikumus papildināt un precizēt šo pilnvarojumu. Deputāts Visvaldis Lācis (ZZS) ierosināja iekļaut pilnvarojumu ar atsauci uz 1990.gada 4.maija Deklarāciju par Latvijas neatkarības atjaunošanu, taču Saeima šo priekšlikumu noraidīja.

Saeima noraidīja arī deputātes Ilmas Čepānes (JL) ierosinājumu papildināt likumprojektu ar atsauci uz 1920.gada 11.augustā noslēgto Miera līgumu starp Latviju un Krieviju un atzīt Latvijai saistošo Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielās palātas 2006.gada 16.marta spriedumu lietā Ždanoka pret Latviju, jo tajā skaidri atzīts Latvijas okupācijas fakts.

Noraidīja arī Dzintara Rasnača ierosinājumu iekļaut pilnvarojumā norādījumu, ka Latvija ir proklamēta 1918.gada 18.novembrī, kā arī Lāča priekšlikumu neparakstīt robežlīgumu, kamēr nebūs noteikta kārtība, kā atlīdzinās Latvijai un tās pilsoņu īpašumam sešos Abrenes apriņķa pagastos un Abrenes pilsētā nodarītā mantisko kaitējumu.

Noraidīts gan "tēvzemiešu" priekšlikums pievienot robežlīgumam iepriekš Krievijas sašutumu izraisījušo vienpusējo deklarāciju, gan "Saskaņas Centra" priekšlikums vispār atcelt šo deklarāciju.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga iepriekš mudināja deputātus atbalstīt robežlīguma parakstīšanu, norādot, ka "šis ir vispiemērotākais laiks." Viņa aicināja deputātus būt drosmīgiem un atbalstīt pilnvarojumu parakstīt robežlīgumu.

Pret likumprojektu iepriekš iebilda apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, uzskatot, ka tas pietiekami nenodrošina Latvijas tiesiskās nepārtrauktības principu šajā likumprojektā, jo netiek izdarīta tieša norāde uz 1920.gada Latvijas un Krievijas miera līgumu, kas pēc TB/LNNK domām ir būtiska Latvijas tiesiskās pēctecības garantija.

Arī "Jaunais laiks" uzskata, ka robežlīguma parakstīšana grozīs Latvijas robežas, un līdz ar to pārkāps Satversmi, tāpēc par šo jautājumu būtu jārīko tautas nobalsošana. Jaunā Laika pārstāvis Kārlis Šadurskis debatēs pauda, ka lemjot par šo pilnvarojumu, "Seima pēc valdības pavēles ir viena soļa attāluma no Satversmes pārkāpuma".

Šadurskis arī aicināja Valsts prezidenti neizsludināt šo lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!