Saeima, visticamāk, apstiprinās Normunda Vilnīša kandidatūru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatam, liecina Saeimā pārstāvēto politisko frakciju pārstāvju aptauja.

Par Vilnīša apstiprināšanu amatā balsos visu līdzšinējā valdībā pārstāvēto partiju - Tautas partijas, Zaļo un zemnieku savienības, apvienības "Tēvzemei un brīvībai/LNNK" un LPP/LC deputāti.

Vilnītim būs arī daļas apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputātu atbalsts un lielākā daļa SC deputātu balsos par Vilnīša apstiprināšanu amatā, lai gan SC būs brīvais balsojums šajā jautājumā, sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Savukārt partija "Jaunais laiks" (JL) balsos pret Vilnīša apstiprināšanu, sacīja JL Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis, paskaidrojot, ka "JL neatbalsta Vilnīti viņa kandidatūras virzīšanas procesa dēļ, uzskatot, ka KNAB priekšnieks izvēlēts pēc mazākā ļaunuma principa".

Kā ziņots, Vilnīti neatbalstīs arī partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) Saeimas frakcijas deputāti, jo viņam trūkstot izpratnes par "korupcijas politisko dimensiju".

Arī partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) balsos pret Vilnīša apstiprināšanu amatā, jo uzskata kandidātu par "tumšo zirdziņu", turklāt atsauksmes no iepriekšējiem Vilnīša kolēģiem esot raksturojušas kandidātu kā "nenoteiktu personību, bez īpašiem sasniegumiem". Vilnītis arī nav parādījis cieņu, tiekoties ar PCTVL un skaidrojot savus mērķus, informēja PCTVL frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners.

Jau ziņots, ka arī partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) divi Saeimas deputāti jau iepriekš Vilnīša kandidatūru neatbalstīs, uzskatot, ka valdība nav izvēlējusies objektīvi labāko iespējamo KNAB vadītāja pretendentu.

Līdz ar to Vilnītim varētu būt aptuveni 70 deputātu atbalsts balsojumā par viņa iecelšanu KNAB vadītāja amatā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli balsošana par KNAB priekšnieka amata kandidātu notiek aizklāti, par ievēlētu uzskatāms kandidāts, kas ieguvis visvairāk balsu, turklāt balsu skaits nedrīkst būt mazāks par klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!