Foto: DELFI

14. Saeimai ir jāuzlabo iedzīvotāju dzīves līmenis un tiesiskā aizsardzība, ceturtdien, 20. aprīlī, Saeimas sēdē uzsvēra tiesībsargs Juris Jansons.

Ceturtdien Saeima uzklausīja tiesībsarga ziņojumu par 2022. gadu, kurā Jansons akcentēja 2022. gadā paveikto cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā Latvijā.

Jansons atgādināja, ka viņš šā gada janvārī nosūtīja deputātiem vēstuli par neatliekami risināmiem jautājumiem, ko šī Saeima saņēma mantojumā no iepriekšējā parlamenta.

"Diemžēl no jums līdz šim neesam saņēmuši nekādu atbildes reakciju par vēstulē norādītajiem jautājumiem," atzina tiesībsargs.

Viņš atgādināja, ka vēstulē minēti 11 aktuāli jautājumi, kuru virzība ilgstoši nav sekmējusies vai par kuru nozīmību iedzīvotāji pauž savos iesniegumos, vai to iekļaušanu dienaskārtībā pieprasa Latvijas uzņemtās starptautiskās saistības.

Viņš stāstīja par sliktas likumdošanas prakses problemātiku.

"Uzskatu, ka Saeimas kārtības rullī jāveic grozījumi un jānosaka termiņi, kādā komisijā ir uzsākama likumprojektu skatīšana, kā arī bērna labāko interešu kā prioritātes noteikšana arī tiem likumprojektiem, kas netieši var skart bērnu vai bērnu tiesības," pauda Jansons.

Viņš arī skāra naida runas problemātiku, norādot, ka ir nepieciešams noteikt administratīvo atbildību par naida runu attiecībā uz nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu.

Jansons arī norāda uz valdības izdevumiem sociālajai drošībai un veselības aprūpei. Viņš norādīju uz problēmām bērna psihiskās veselības aprūpē, minimālo ienākumu līmeņa adekvātumu, diskriminējošo situāciju saistībā ar ģimenes valsts pabalstiem dažādām ģimenēm, netaisnīgiem noteikumiem minimālās sociālās nodrošināšanas iemaksu sistēmā un nekonsekvenci izdienas pensiju sistēmā.

Tiesībsargs uzsvēra, ka šīs ir tikai dažas no jomām, kurās nepieciešama aktīva likumdevēja rīcība. Tomēr izvēlētās lielākoties ir tādas, kur pozitīva virzība nav novērota gadiem.

"Es aicinu jūs, 14. Saeimas deputāti, uzlabot Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni un tiesisko aizsardzību, tādējādi veidojot Latviju par vietu, kur ikviens Latvijas iedzīvotājs jūtas vērtīgs un aizsargāts," uzsvēra Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!