Tie Saeimas deputāti, kas Jaungada svinību laikā salūta vietā deva priekšroku Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Ministru prezidenta Andra Šķēles Jaungada apsveikuma runām, pēc to noklausīšanās savos uzskatos nav vienprātīgi.
A. Šķēle ir skaidri apzinājies savās iepriekšējās Jaungada uzrunās pieļautās politiskās kļūdas un tās vairs neatkārto, Neatkarīgajai norādīja Latvijas Sociāldemokrātu apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Egils Baldzēns. “Šoreiz viņš runāja pietiekami nopietni. Nebūtu nekas iebilstams, ja vien runā neizskanētu savtīgums — Šķēles valdībai jādarbojas visu 7. Saeimas pilnvaru laiku. Taču to parādīs laiks,” piebilda E. Baldzēns. Viņš augsti novērtēja V. Vīķes-Freibergas apsveikuma “brīvo stilu” un “sirsnību”. Vienā runā tika sasaistīta valsts jaunā demokrātijas izpratne un latviskums, un es domāju, ka tas bija ļoti eleganti, sacīja E. Baldzēns.

Tautas saskaņas partijas deputāts Modris Lujāns Neatkarīgajai norādīja, ka labprātāk būtu noklausījies kādu “PSKP ģenerālsekretāra runu”, jo tās bijušas interesantākas nekā premjera teiktais. “2000. gada pirmajā naktī klausīties, ka Šķēles kungs jau trešo reizi ir premjers, protams, ir interesanti, taču man gribējās no viņa dzirdēt kaut ko cilvēciskāku,” bija sašutis deputāts. Viņš norādīja, ka A. Šķēlem runā vajadzēja lielāku uzmanību pievērst tam, kas Latviju sagaida nākotnē. “Premjera runa bija sastādīta ļoti standarti, ar domu pašslavināt sevi,” sacīja M. Lujāns.

Savienības Latvijas ceļš (LC) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Kristiāna Lībane uzskata, ka A. Šķēles runa bija izsvērta un mierīga, informē LETA. Īpaši K. Lībanei premjera runā paticis teiktais par valsts un nācijas vienotību. Savukārt Valsts prezidentes runa, pēc K. Lībanes domām, ļoti piestāvēja V. Vīķei-Freibergai kā personībai. “Šī runa bija tieši raksturīga viņai, un tā bija veiksmīga,” sacīja LC frakcijas priekšsēdētāja.

Politisko organizāciju apvienības Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā priekšsēdētājs Jānis Jurkāns atzina, ka viņam ļoti patika Valsts prezidentes runa, taču viņš ir vīlies Ministru prezidenta Jaungada runā. J. Jurkāns norādīja, ka A. Šķēle izteicis “zināmas frāzes” par Ventspili, bez kurām premjers savā Jaungada runā varēja iztikt. Šīs frāzes par Ventspili A. Šķēles runā neliecinot, ka viņš ir labs politiķis.

Tautas partijas deputāts Jānis Lagzdiņš atzina, ka abu valsts pirmo amatpersonu Jaungada runas viņam patikušas. “Runas bija patriotiskas un uzmundrinošas,” sacīja J. Lagzdiņš. Īpaši abu amatpersonu runās deputātam paticis tas, ka viņi runājuši par galveno, kā visiem trūkst, — gara spēku un latviskumu.

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas priekšsēdētājs Juris Bojārs atzina, ka viņam ļoti patikusi Valsts prezidentes Jaungada runa, bet “tas, ko norunāja Šķēle, bija ne šis, ne tas — tāda grābstīšanās pa gaisu”. Pēc J. Bojāra teiktā, A. Šķēle savā Jaungada apsveikuma runā centies runāt gadu tūkstošu griezumā, bet tas nav izdevies, “jo viņam nav tādas izglītības”.

Jaunās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Silvija Dreimane paskaidroja, ka nav dzirdējusi Valsts prezidentes un Ministru prezidenta Jaungada runas, tāpēc nevar tās novērtēt. Arī Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs un Tautas partijas deputāte Silva Golde runas nebija dzirdējuši, jo tajā laikā skatījušies salūtu. Arī LC deputāts Edvīns Inkēns runu teikšanas brīdī bijis aizņemts ar kaut ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!