Foto: Saeimas administrācija
Saeimas frakcijas šodien izvirzījušas savus pārstāvjus darbībai parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kuras uzdevums būs izmeklēt, kā tika īstenota AS "Latvijas Krājbanka" uzraudzība, kādi bija šīs finanšu iestādes darbības pārtraukšanas apstākļi un kāda būs bankas maksātnespējas procesa ietekme uz Latvijas finanšu sistēmu.

Kā informēja politisko spēku pārstāvji, "Saskaņas centra" (SC) frakcija darbībai komisijā deleģējusi Andreju Elksniņu un Ivaru Zariņu, "Vienotības" frakcija - Jāni Lāčplēsi un Jāni Reiru, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija - Kārli Seržantu un Ivetu Griguli, "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvbai"/LNNK frakcija - Romānu Naudiņu un Dāvi Staltu, Zatlera reformu partijas frakcija - Juri Viļumu un Kārli Eņģeli, bet neatkarīgo deputātu pārstāve komisijā būs Elīna Siliņa.

Plānots, ka Saeima komisijas sastāvu varētu apstiprināt nākamnedēļ, 8.decembrī. Pēc tam komisijas locekļiem būs jāievēl priekšsēdētājs.

Kā ziņots, ceturtdien pēc opozīcijas ierosinājuma Saeima nolēma izveidot komisiju "Krājbankas" kraha izmeklēšanai. Parlamentārās izmeklēšanas komisija izveidota uz deviņiem mēnešiem.

Saeimas prezidijs un Frakciju padome vakar vienojās, ka darbībai šajā komisijā no katras frakcijas tiks deleģēti divi pārstāvji, kā arī viens deputāts no neatkarīgo deputātu grupas.

Lūgumu izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju parakstīja SC un ZZS frakciju deputāti.

SC deputāts Eksniņš iepriekš norādīja, ka bankas kraha apstākļi atļauj izdarīt pieņēmumu, ka parlamentārās izmeklēšanas gaitā atklāsies fakti, kas varētu liecināt par problēmām likumdošanā, neprasmi mācīties no savām kļūdām pēc notikumiem ar "Parex" banku un vairāku attiecībā pret "Krājbanku" pieņemto lēmumu lietderību.

"Jebkurā gadījumā parlamentārās komisijas darbība liks aizdomāties par "Krājbankas" kredītportfeļa un aktīvu realizāciju par augstāko cenu, kā arī pievērsīs uzmanību jautājumam par nacionālās aviokompānijas "airBaltic" nākotni," uzskata deputāts.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iesniegusi tiesā AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas pieteikumu. Konstatējot "Latvijas Krājbankā" 109 miljonu latu iztrūkumu, FKTK ir nolēmusi slēgt "Latvijas Krājbanku". Aizdomās par šo noziegumu ir apcietināts bankas prezidents Ivars Priedītis, bet vēl trīs bankas valdes locekļi un tās līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs tiek turēti aizdomās.

Kā ziņots, 10.Saeimā tika izveidota komisija "Parex" bankas pārņemšanas izmeklēšanai. Tomēr šī komisija nekā vērā ņemama savā trīs mēnešu ilgajā darbošanās laikā nepaveica, un deputāti tās darbības termiņu nepagarināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!