Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc plašām diskusijām Saeimas Juridiskā komisija trešdien atsāks spriest par bāriņtiesu darbību Latvijā, liecina komisijas darba kārtība.

Komisijā iepriekš pārrunāja gadījumu, kad kādai sievietei Rīgā pēc viņas mātes prasības tika atņemti bērni.

Sievietes māte gribējusi vērsties pret viņas meitas vīru, kurš vardarbīgi izturējies pret savām meitām. Tomēr, kad bērni no ģimenes izņemti, viņa savas prasības vēloties atsaukt, jo nav gribējusi, lai meitenes tiktu ievietotas krīzes centrā.

Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne ("Vienotība") vērsa uzmanību uz to, ka vairākos gadījumos pierādījusies bāriņtiesas neprofesionalitāte. Sūdzības Juridiskajā komisijā saņemtas ne vien no vairākiem vecākiem, bet arī no juristiem. Tāpat Čepānes rīcībā esot vairāki tiesu spriedumi, kas norāda uz bāriņtiesu  nekompetenci.

Viņa norādīja, ka pastāv nopietni iemesli, lai izanalizētu pastāvošo bāriņtiesu darba tiesisko regulējumu, tostarp vērtējot nepieciešamību izvirzīt to amatpersonām augstākas kvalifikācijas prasības un vērtējot atbildību par kļūdaini pieņemtajiem lēmumiem.

Lai pilnveidotu Bāriņtiesu likumu, komisija plāno veidot darba grupu, kurā būtu Labklājības ministrijas, gan Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Čepāne uzskata, ka ir nepieņemami bāriņtiesas darbiniekam atļaut mācību programmu apgūt gada laikā pēc darba uzsākšanas. Nepieciešams vērtēt arī amatpersonu pilnvaras atsevišķos gadījumos vienpersoniski pieņemt lēmumu šķirt bērnu no ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!