Foto: DELFI
Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien atbalstīja nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju aizsardzības ministru padomei, kurā tiek aicināts nodrošināt aktīvu un cienīgu novecošanos visiem cilvēkiem, informē Saeimā.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle (TP) norādīja, ka patlaban novecošanās ir viens no būtiskākajiem ES izaicinājumiem un, pasliktinoties demogrāfiskai situācijai, ir ļoti svarīgi izvērst spēcīgu valsts politiku, kas nodrošinātu vecāka gadagājuma cilvēku integrāciju darba tirgū.

„Patlaban krīzes laikā mēs varam novērot, ka darba devēji nereti dod priekšroku gados jauniem darbiniekiem, nenovērtējot vecāku cilvēku pieredzi un lojalitāti. Nenoliedzami, ir ļoti daudz jauniešu, kuri ir apliecinājuši sevi kā centīgus un spējīgus darbiniekus, tomēr šajā ekonomiskajā situācijā nedrīkst pieļaut vecāka gadagājuma cilvēku diskrimināciju. Šo cilvēku dzīves un darba pieredze bieži vien ir patiešām neatsverama, un mums ir jānodrošina atbalstu tām iedzīvotāju grupām, kuru situācija krīzes ietekmē būtiski pasliktinājusies,” teica Paegle.

Vecāka gadagājuma sievietes un vīrieši darba tirgū bieži vien sastopas ar nopietniem izaicinājumiem, tostarp pieprasījumu pēc mobilāka darbaspēka un dzimumu stereotipiem, kas īpaši sievietes pakļauj augstākam nabadzības riskam vecumdienās, liecina atbildīgo ierēdņu sniegtā informācija.

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti aicināja īstenot tādu aktīvās novecošanās politiku, kas uzlabotu vecāku cilvēku situāciju sabiedrībā un darba tirgū. Ir būtiski īstenot atbalsta pasākumus vecāka gadagājuma sieviešu nodarbinātībai, kā arī attīstīt aprūpes pakalpojumus vecākiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!