Foto: DELFI
Sociālo un darba lietu komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu paaugstināt pensionēšanās vecumu no 2014.gada par trīs mēnešiem gadā.

Par šāda priekšlikuma atbalstīšanu nobalsoja deviņi deputāti, viens atturējās, bet viens balsoja pret.

Atbalstītais priekšlikums paredz, ka 65 gadu pensionēšanās vecums tiks sasniegts 2025.gadā.

Šādu pensionēšanās vecuma paaugstināšanu atbalsta arī Labklājības ministrija.

Lēzenāka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ļaus sabiedrībai labāk tam sagatavoties, sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V). Pēc viņas domām, pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 2014.gada arī loģiski sasaucas ar priekšlaicīgas pensionēšanās normas saglabāšanu.

Viņķele arī pateicās "Saskaņas centram" (SC) par konstruktīvu pieeju un izpratni, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ir neizbēgama.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) norādīja, ka šāds priekšlikums ir kompromiss, un lēzenāka pensionēšanās vecuma paaugstināšana nebūtu tik sāpīga, turklāt to būtu vieglāk izskaidrot sabiedrībai. Pieņemot šādu lēmumu, Latvija būs līdzīgā situācijā ar citām Baltijas valstīm, piebilda deputāts.

Pēc komisijas sēdes Viņķele uzsvēra, ka šodien pieņemts "vēsturisks lēmums". Taujāta par fiskālo ietekmi, ko radīs šī priekšlikuma atbalstīšana, Viņķele atbildēja, ka svarīgākais patlaban ir tas, ka lēmums par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu ir atbalstīts. Savukārt fiskālā ietekme tikšot precizēta vēlāk.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers atkārtoti pauda arodbiedrību nostāju, ka pensionēšanās vecums jāpaaugstina no 2016.gada par trīs mēnešiem gadā. Viņš pauda bažas, ka līdz 2014.gadam neuzlabosies situācija veselības aprūpē un nodarbinātības jomā, netiks veiktas izmaiņas izglītības sistēmā un nenotiks strukturālās reformas, tāpēc LBAS joprojām uzskata, ka pensionēšanas vecums jāpaaugstina no 2016.gada.

Saeimas komisija arī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz minimālo apdrošināšanas stāžu līdz 20 gadiem paaugstināt no 2025.gada, bet līdz 2014.gada beigām minimālais darba stāžs, lai saņemtu pensiju, tiks palielināts līdz 15 gadiem.

Iepriekš likumprojekts paredzēja no 2014.gada paredzēts palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu no desmit uz 15 gadiem, bet no 2020.gada - līdz 20 gadiem.

Savukārt Reformu partijas priekšlikumu par minimālā stāža paaugstināšanu līdz 25 gadiem, pensionēšanās vecumam sasniedzot 65 gadus, komisija neatbalstīja.

Komisija arī neatbalstīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšlikumu līdz 80% palielināt priekšlaicīgas pensijas apmēru. Patlaban priekšlaicīgi pensionējoties, cilvēks saņem 50% no vecuma pensijas apmēra.

Ministre, komentējot LBAS priekšlikumu, akcentēja, ka Eiropas nostāja ir samazināt priekšlaicīgo pensionēšanos. Turklāt ekonomika viennozīmīgi atkopjas, tiek prognozēta stabila izaugsme, bet iespēju priekšlaicīgi pensionēties cilvēki izvēlās krīzes situācijā, uzskata Viņķele.

Viņa arī pauda viedokli, ka sociālās palīdzības instrumenti ir primāri, lai atbalstītu krīzē nonākušos cilvēkus, nevis priekšlaicīgas pensijas apmēra palielinājums.

Lai priekšlaicīgas pensijas apmēru palielināt no 50% līdz 80%, katru gadu būtu nepieciešami papildu 11 miljoni latu.

Netika atbalstīts arī ierosinājums piemaksas pie pensijām izmaksāt no valsts budžeta, sākot ar nākamo gadu, nevis 2014.gada kā tas patlaban ir plānots.

Priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts pensijām" Saeimas komija turpinās vērtēt rīt, 16.maijā, plkst.10.

Kā ziņots, par likumprojekta virzību atbildīgajā Sociālo un darba lietu komisijā otrajam lasījumam tika iesniegti 57 priekšlikumi, tostarp tādi, kas būtiski maina likumprojekta pirmā lasījuma redakciju.

Deputātes Aijas Barčas (ZZS) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšlikumi paredzēja pensionēšanās vecuma palielināšanu sākt tikai 2016.gadā. Savukārt Reformu partija un SC piedāvāja lēzenāku pensionēšanas vecuma paaugstināšanu.

Līdzšinējā likumprojekta redakcija paredzēja 2014. un 2015.gada 1.janvārī pensionēšanās vecumu paaugstināt par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016.gadu, ik gadu to paaugstināt par pusgadu, līdz 2020.gadā būtu sasniegts 65 gadu vecums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!