Foto: LETA
Saeimā pārstāvētās frakcijas līdz ar oficiālu referenduma rezultātu sāks veidot sarakstus Saeimas ārkārtas vēlēšanām.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele apliecināja, ka saraksti jau tiek gatavoti un to veidošanas pamatā būs 10.Saeimas vēlēšanās dotais vērtējums katram kandidātam.

"Sarakstos būs izmaiņas," atzina Viņķele un norādīja, ka saraksti būs jāapstiprina "Vienotības" valdei.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis teica, ka tuvāko nedēļu laikā katra apvienībā ietilpstošā partija lems par deputātu kandidātiem un kopējais lēmums tiks pieņemts ZZS valdē. Viņš uzsvēra, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs joprojām ir ZZS premjera amata kandidāts.

Brigmanis startēs vēlēšanās.

Savukārt "Saskaņas centrs" (SC) sarakstus veidos nākamnedēļ. "Pirmajā dienā neiesniegsim, rūpīgi, bez steigas izvērtēsim," piebilda SC Saeimas frakcijas vadītāja biedrs Valērijs Agešins un informēja, ka, līdzīgi kā iepriekš, arī pirms ārkārtas vēlēšanām SC atskaitīsies vēlētājiem par paveikto.

Agešins nenoliedza iespējas sadarboties ne ar vienu no pašlaik Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem, kā arī Zatlera Reformu partiju. Viņš vien atzina, ka ideoloģiski grūti būtu "kaut ko sarunāt" ar Nacionālo apvienību, vienlaikus uzsverot, ka, piemēram, sociālajos jautājumos ar šo apvienību SC ir bijusi "zināma sadarbība".

Vēlēšanās gan nestartēs pašreiz Saeimā esošā apvienība "Par labu Latviju" (PLL), jo tajā ietilpstošā Tautas partija (TP) nolēmusi likvidēties. PLL Saeimas frakcijas vadītājs un TP biedrs Edgars Zalāns pastāstīja, ka pašlaik neatrod domubiedrus, Zatlera partijā milzu potenciālu neredz, bet "vecie nav pārrestartēti".

"Ārkārtas vēlēšanas nedod iespēju izveidot kaut ko nopietnu, ir par maz laika, lai nopietni sagatavotos. Mani krēsls neinteresē kā krēsls, ja nevar realizēt pārmaiņas," klāstīja Zalāns.

Viņš Saeimas ārkārtas vēlēšanās nestartēs.

Jau vēstīts, ka referendumā atlaista 10.Saeima - par to nobalsoja 650 518 jeb 94,3% no referenduma dalībniekiem. Tautas nobalsošanā piedalījās 689 988 jeb 44,73% no 1 491 735 vēlētājiem.

Deputātu kandidātu sarakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā varēs iesniegt no 29.jūlija līdz 18.augustam. Saeimas ārkārtas vēlēšanas, visticamāk, notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!