Foto: DELFI
Šogad ar sēnēm saindējušies un slimnīcā nogādāti 24 cilvēki, kas ir tikpat, cik 2011.gada augustā un septembrī, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Apkopotie dati rāda, ka aptuveni trešā daļa izsaukumu bijuši pie cilvēkiem virs 70 gadu vecuma, taču šogad, salīdzinot ar pērno gadu, līdz šim nav saņemts neviens izsaukums pie bērniem, kuri būtu saindējušies pēc sēņu lietošanas uzturā.

Savukārt 2010.gadā slimnīcā NMPD mediķi augustā un septembrī nogādājuši 60 cilvēku, kuriem kļuva slikti pēc sēņu lietošanas uzturā.

Mediķi atgādina – lai sevi pasargātu no saindēšanās ar sēnēm, mežā jālasa tikai pazīstamas sēnes. Arī, pērkot sēnes, jāpērk tikai tās, kuras ir labi pazītamas. Tāpat uzturā nevajag lietot vecas vai pāraugušas sēnes, turklāt pirms to ēšanas tās pareizi jāapstrādā.

NMPD mediķi arī atgādina, ka pirmie saindēšanās simptomi var parādīties vienas līdz divu stundu laikā, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk. Simptomi var būt dažādi atkarībā no saindēšanās smaguma. Ļoti bieži pirmās pazīmes ir vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā. Rodoties aizdomām par saindēšanos, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!