Foto: LETA
Valsts prezidenta Andra Bērziņa pirmdien izveidotās Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) darbības izaicinājums ir līdz 2015.gadam "reprezentēt Latviju kā valsti, kas ir spējīga apzināti virzīties izaugsmes mērķu sasniegšanas virzienā", pēc pirmās komisijas sēdes informē prezidenta Preses dienests.

Bērziņš pirmdien uzsvēris, ka nepieciešams visaptverošs skatījums "uz attīstības procesiem un norisēm, kas atbalstītu gudru un atbildīgu valsts attīstību". Lai to sasniegtu, "nepieciešams novērst integrētu risinājumu trūkumu, piedāvāt ilgtermiņa un vidēja termiņa cēloņsakarību izvērtējumu un tam atbilstošu rīcību, atbalstīt talantu, radošuma un tautas uzņēmējspēju pieaugumu, kā arī panākt atbilstību starp resursu izvietojumu un attīstības prioritātēm", teikts Preses dienesta paziņojumā. "Vienlaikus šo jautājumu risinājumi ir iespējami, maksimāli atbalstot sadarbību un sabiedrības iesaisti, kā arī labas valsts pārvaldības principus kā valsts ilgtermiņa attīstības pamatu, rīcības pēctecību un atbilstību nospraustajām prioritātēm," teikts paziņojumā.

Uzrunājot SAK dalībniekus pirmajā sēdē, Bērziņš teicis: "Šī komisija nav veidota ar mērķi strādāt citu institūciju vietā. Mūsu mērķis būs koncentrēties uz praktiski veicamām lietām, kā galveno plānošanas dokumentu valstī atbalstot Nacionālo attīstības plānu (NAP). Labāk paveikt reālas lietas šobrīd, nevis stāstīt sabiedrībai, kas notiks pēc gadiem divdesmit un vairāk."

Arī pārējie sēdes dalībnieki uzsvēruši, ka šai komisijai savā darbā "jāizvairās no neproduktīvas runāšanas", savukārt Valsts prezidentam būtu jāuzņemas iniciatīva virzīt risinājumam konkrētas problēmas, kas izkristalizējas komisijas sēžu laikā. Sēdes dalībnieki norādīja, ka komisijai un tās apakšstruktūrām savā darbā jācenšas koncentrēties uz netradicionāli ideju un risinājumu meklējumiem, kas sasniedz konkrētu un ātru rezultātu ikvienā no virzieniem, pie kā SAK strādās.

Valsts prezidents un komisija vienojās, ka NAP izstrādāšanai un struktūrfondu plānošanai valstī jānotiek vienlaicīgi, proti, ES fondu plānošanai jānotiek atbilstoši NAP izvirzītajām prioritātēm. Vienlaikus SAK savā darbībā vadīsies no nepieciešamības sniegt atbalstu NAP izstrādāšanai gan idejiski, gan praktiski, jo NAP, kā uzsvēra SAK loceklis un Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, ir jābūt maksimāli konkrētam dokumentam gan finanšu avotu, gan to pārdales ziņā.

Izvērtējot SAK turpmākās darbības prioritātes un veicamo uzdevumus, sēdes dalībnieki vienojās, ka nākamā sēde, kam saskaņā ar nolikumu jānotiek mēneša laikā, par vienu no diskusijas pamatpunktiem izvirzīs jautājumu par Reģionālo attīstību konkurētspējas nodrošināšanai. Savukārt balsojums par komisijas vadītāju un vietniekiem norisināsies elektroniskās saziņas ceļā starp komisijas dalībniekiem turpmāko divu nedēļu laikā.

SAK ir Valsts prezidenta izveidota neatkarīga konsultatīva institūcija. SAK darbības prioritātes ir saistītas ar aktuāliem tautsaimniecības, publiskās pārvaldības un cilvēkkapitāla attīstības jautājumiem, paredzot atbilstošu apakškomisiju un augsta līmeņa grupu izveidošanu, informē Preses dienests. SAK mērķis ir "sekmēt ilgtspējīgu valsts attīstību, ievērojot Latvijas nacionālo interešu būtību un to īstenošanas iespējas mainīgajā pasaulē, sniedzot neatkarīgu vērtējumu un nodrošinot sabiedrības līdzdalību". "Šo mērķu sasniegšanu raksturo tādi rezultāti kā risinājumu prognozējamība un paredzamība, saskaņota un izvērtēta izaugsme un attīstības politiku atbilstība pieejamiem resursiem un prioritātēm," skaidro prezidenta Preses dienests.

SAK darbības pamatvirzieni ir atbalsta sniegšana ilgtspējīgas tautsaimniecības un konkurētspējīgas uzņēmējdarbības vides izveidei, nabadzības mazināšanai, sabiedrības saliedētības un valsts pārvaldības uzlabošanai.

Publiskās pārvaldības jomā svarīgākie uzdevumi ir tiesiskuma un valstiskuma veicināšana samazinot attīstību ierobežojoša normatīvā regulējuma apjomu, organizētās pilsoniskās sabiedrības stiprināšana, uzņēmējdarbības tiesiskās vides uzlabošana, atbildīgas un prognozējamas vidējā termiņa attīstības plānošanas tradīciju iedibināšana to sasaistot ar rezultātiem un budžeta resursiem. Cilvēkkapitāla attīstības jomā ir iecerēts sniegt atbalstu nodarbinātības un migrācijas rīcībpolitikas izstrādē, atbalstīt ekonomikas piemērošanas demogrāfisko procesu izaicinājumiem, atbalstīt strukturālās reformas izglītības, zinātnes, veselības aprūpes un sociālās aizsardzības jomā, kā arī atbalstīt uzņēmējspējas, kreativitāti, radošumu un talantu piesaisti. Ilgtspējīgas tautsaimniecības jomā nepieciešams sniegt atbalstu konkurētspējīgas, modernas un dinamiskas tautsaimniecības struktūras izveidē, ilgtspējīgā valsts resursu un aktīvu pārvaldībā, reģionu attīstībā, kā arī ilgtspējīgas enerģētikas rīcībpolitikas jomā.

SAK ir veidota pēc organizētās pilsoniskās sabiedrības pārstāvniecības principa, aicinot līdzdarboties Latvijas Rektoru padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Bankas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjus. Organizētās pilsoniskās sabiedrības sektoru ir aicinātas pārstāvēt biedrības "Latvijas Pilsoniskā alianse" un 'Eiropas kustībā Latvijā", pasvītrojot Eiropas Savienības īpašo dimensiju Latvijas attīstības procesā. SAK sastāvu un priekšsēdētāju apstiprina Valsts prezidents, balstoties uz SAK lēmumu, apakškomisijas veidos SAK locekļi, pieaicinot noteiktu jomu ekspertus.

Būtiska ir valdības un parlamenta līdzdalība valsts attīstības procesos. SAK savā darbībā vadīsies no sadarbības principiem, iesaistot Ministru prezidenta padotībā esošo Pārresoru koordinācijas centra vadītāju un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētāju, cenšoties panākt maksimāli iespējamo rezultātu. SAK ir iecerējusi plaši tās darbībā iesaistīt Latvijā un starptautiskā vidē pazīstamus ekspertus, tādējādi paplašinot izskatāmo jautājumu loku un organizējot mērķētas diskusijas par aktuāliem attīstības jautājumiem, veidojot augsta līmeņa ekspertu grupas un organizējot diskusijas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem.

SAK savā darbībā balstīsies uz iepriekšējo prezidentu Vairas Vīķes-Freibergas un Valda Zatlera izveidoto Stratēģiskās analīzes komisiju gūtās pieredzes un atziņām, savu darbību koncentrējot uz praktisku rezultātu sasniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!