Šorīt Vecrīgas nakts dežūrveikalos alkoholiskie dzērieni nebija nopērkami - to plaukti bija norobežoti ar taras kastēm un aizklāti ar žalūzijām, novēroja aģentūra LETA. Veikalu darbinieki alkoholiskos dzērienus nepārdeva. Viņi skaidroja, ka šonakt stājušās spēkā izmaiņas Alkohola aprites likumā, un aicināja atnākt vēlāk.
LETA jau ziņoja, ka šonakt ir stājušās spēkā izmaiņas Alkohola aprites likumā, kas aizliedz alkoholu mazumtirdzniecībā izplatīt no plkst.22 vakarā līdz 8 no rīta. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegums naktī neattiecas uz alu. Šodien jau no pusnakts līdz pat plkst.8 alkohola mazumtirdzniecība ir aizliegta.

Kā iepriekš pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvaldes (APP) priekšnieks Dzintars Jakāns, šonakt APP likuma normu ievērošanai vēl "ar represijām" netiek sekots, bet jau tuvākajās dienās tiks pievērsta uzmanība, kā mazumtirgotāji likumu ievēro.

Arī VID teritoriālās iestādes ir tikušas instruētas par likuma prasību ievērošanas kontroli, lai likuma neievērošanas gadījumā varētu pieņemt lēmumus par vainīgo personu sodīšanu, sacīja Jakāns, gan nekonkretizējot dienu, kad likuma kontroles pasākumi tiks uzsākti. Saskaņā ar Alkohola aprites likuma 87.panta 3.daļu par alkohola tirdzniecību aizliegtā laikā uzņēmuma vadība var tikt sodīta ar naudas sodu no 100 līdz 1000 latiem.

Kā sacīja Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Oļģerts Močuļskis, jauno normu izpilde tiks kontrolēta sadarbībā ar VID. "Viens kaujas laukā nav cīnītājs," sacīja Močuļskis.

Kā ziņots, grozījumi likumā paredz, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība naktī ir aizliegta, izņemot bārus, restorānus, kafejnīcas, klubus, kuros alkoholiskie dzērieni tiek pārdoti patērēšanai uz vietas, kā arī beznodokļu veikalus, kas atrodas uz kuģiem, ostās, lidmašīnās vai lidostās.

Vēl likumprojekta apspriešanas stadijā narkologi atzina, ka alkohola mazumtirdzniecības aizliegšana naktīs būtu nepieciešama un tai būtu pozitīvs iespaids uz alkoholisma problēmas risināšanu Latvijā.

Ventspilī apzog veikalu

Pagājušajā naktī, kad stājās spēkā grozījumi Alkohola aprites likumā, kas liedz iegādāties alkoholiskos dzērienus laikā no plkst.22 līdz 8, apzagts kāds alkoholisko dzērienu veikals Ventspilī, informēja Ventspils policijas pārvaldes preses sekretāre Dzidra Šķute.

14.jūnijā plkst.5.30 Ventspilī, Talsu ielā 6, veikalam "Diāna" izsists logs, veikalā sasista alkoholisko dzērienu vitrīna un nozagtas vairākas dažādu marku un dažāda tilpuma pudeles ar alkoholu. Pēc veikala vadītājas teiktā, nozagti galvenokārt dārgie dzērieni. Šā gada četros mēnešos Ventspils policijā reģistrētas 44 zādzības no tirdzniecības iestādēm, no tām 38 zādzības izdarītas Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!