Foto: LETA

Pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas materiālu izvērtēšanas, policija sākusi kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā, portālam "Delfi" apliecināja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 27.martā ir sākts kriminālprocess par iespējamiem  noziegumiem tautsaimniecībā un noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole secināja, ka brīvostas darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām un ir pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi tēriņi un nav gūti pienākošies ieņēmumi. Valsts kontrole norādīja uz  Rīgas brīvostas  zaudējumiem vai nepamatoto rīcību ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Piemēram, brīvostas finanšu līdzekļi - 595 000 latu - nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Normatīvie akti prasa sasniegt mērķi ar iespējami mazāku finanšu līdzekļu izlietojumu, taču brīvosta, piešķirot komersantiem piestātņu uzturēšanas izdevumu segšanai 1,08 miljonus latu, nav noskaidrojusi komersantu faktiski ieguldīto līdzekļu apmēru, kas jāsedz saskaņā ar līgumiem, secināts revīzijā.

Finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas noteikumiem neatbilstošiem ziedojumiem brīvosta ir izlietojusi 145 000 latu. Apmierinot fizisku un juridisku personu lūgumus par finansiālu atbalstu, ir izlietoti 745 000 latu, noformējot šo atbalstu kā reklāmas pakalpojumu pirkšanu, lai gan šādu pakalpojumu pirkšana nebija plānota, to tāmes netika saskaņotas un iespējamā ietekme uz ostas pakalpojumu pieprasījuma veicināšanu un kravu apgrozījuma palielināšanos nav vērtēta, secināja Valsts kontrole.

Marta beigās arī izgāzās valsts pārstāvju rosinātais mēģinājums atbrīvot ilggadējo Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!