Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir sākuši pārbaudes par Rīgas domnieka Andra Amerika (LPP) un bijušā baņķiera Vladimira Kuļika nekustamā īpašuma darījumu Jūrmalā, pirmdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".
Laikraksts norāda, ka prokuratūra KNAB nosūtījusi informāciju par iespējamu fiktīvu nekustamā īpašuma darījumu starp Kuļiku un Ameriku un KNAB uzsācis pārbaudi par iespējamo interešu konfliktu.

Savukārt VID Rīgas reģionālajā iestādē saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju tiekot veikta pārbaude par Amerika nodokļu iespējamo nenomaksāšanu.

KNAB sīkāku informāciju pagaidām nesniedzot, savukārt pats Ameriks piektdien apgalvojis, ka viņam ne KNAB, ne VID nekādi paskaidrojumi neesot pieprasīti. Naudu par īpašumu viņš saņēmis oficiāli, ar bankas pārskaitījumu, un viņu tāpat kā iepriekš neinteresējot, kādā veidā Kuļiks šādu summu ieguvis, jo viņš neesot nodokļu inspektors.

Publikācijā norādīts, ka, ņemot vērā Kuļika oficiāli trūcīgo finanšu stāvokli un apstākli, ka šo pašu īpašumu viņš Amerikam "Rīgas komercbankas" krīzes laikā bija pārdevis par nepilniem 37 000 latu, šāds darījums "var radīt aizdomas par fiktīvu pirkumu vai naudas atmazgāšanas mēģinājumu".

Kuļika un Amerika darījuma objekts ir aptuveni 3200 kvadrātmetrus liels zemesgabals Jūrmalā, Bulduru prospektā 152, uz kura atrodas paliela divstāvu ēka - šo īpašumu bijušais baņķieris pagājušā gada 26.septembrī nopircis par 2 108 412 latiem. Turklāt bankas kredīts, lai veiktu pirkumu, Kuļikam nav bijis nepieciešams.

Jūrmalas mājā satiktā Kuļika dzīvesbiedre laikrakstam atzinusi, ka nav dzirdējusi, ka īpašums nesen nopirkts. Viņa izteikusi pārliecību, ka pēdējos sešos gados mājas īpašnieki nav mainījušies un viņa visu laiku bijusi šīs mājas saimniece.

To, ka Kuļiks jau ilgstoši mīt šajā formāli pārdotajā īpašumā, apliecinot arī "Latvenergo" 2005.gadā publiskotā informācija, ka iespējama elektroenerģijas nelegāla izmantošana konstatēta Amerika Jūrmalas īpašumā, ko jau ilgstoši lieto Kuļiks, kurš saskaņā ar pilnvaru ir atbildīgs par mājā notiekošo.

Ameriks pēc ziņu par darījumu nonākšanas atklātībā apgalvojis, ka viņš nezinot un viņu arī neinteresējot, kāpēc Kuļiks savulaik viņam īpašumu pārdevis un tagad izmantojis savas pārdošanas līgumā iekļautās pirmpirkuma tiesības. Saskaņā ar līgumu eksbaņķierim visu šo laiku esot bijušas īpašuma lietošanas tiesības, tomēr Rīgas domnieks atteicies ar šo līgumu iepazīstināt.

Ameriks arī norādījis, ka viņu neinteresējot, no kurienes baņķieris ņēmis naudu darījumam, taču viņam pirkuma summa jāsamaksā trīs gadu laikā. Deklarācijā parādīsies visa summa, tikai viena daļa kā parāds. Pagaidām Ameriks esot saņēmis miljonu un noguldījis to bankā.

Pašlaik Kuļikam oficiāli nepieder neviens cits nekustamais īpašums, un eksbaņķieris oficiāli arī nav atgriezies lielajā biznesā - vismaz formāli viņš ir tikai 15% kapitāldaļu īpašnieks SIA "Baltijas Monitoringa centrs", kas, kā rāda "Lursoft" dati, 2004.gadu beigusi ar 19 000 latu apgrozījumu un 11 000 latu zaudējumiem. Arī vadošus amatus viņš ieņem tikai vienā - 2005.gada novembrī dibinātajā 2000 latu pamatkapitāla SIA "Jelvi", teikts publikācijā.

Eksbaņķiera paša skaidrojums par to, kā šādos apstākļos viņš spējis bez bankas palīdzības veikt tik vērienīgu nekustamā īpašuma darījumu, pagaidām neesot bijis iegūstams - viņa mobilais tālrunis ir atslēgts, bet uz darbavietā atstātajiem lūgumiem kontaktēties Kuļiks neesot atsaucies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!