Foto: Imants Suveizda
Nedēļas nogalē Daugavpilī un Augšdaugavas novadā sāksies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārās mācības "Namejs 2021", portālu "Delfi" informēja Zemessardzē. Savukārt pirmdien mācības būs novērojamas arī Rīgā - pa ielām pārvietosies militārā tehnika un zemessargu patruļas. Mācību laikā pilsētā tiks ierīkoti slēpņi, patruļbāzes un kontrolpunkti.

Mācību un vingrinājumu laikā pa autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, armija aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību.

Militāro mācību laikā brīvdienās tiks pārbaudīta Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīru, rezerves karavīru un zemessargu, tostarp Zemessardzes 34. kājnieka bataljona, spēja veikt uzdevumus konvencionālā apdraudējuma gadījumā. Mācības norisināsies iepriekš saskaņotās vietās – Dvietes, Līksnas, Maļinovas, Naujenes, Nīcgales, Pilskalnes, Sventes, Vaboles pagastā, kā arī Daugavpilī un Ilūkstē.

Militāro mācību laikā Augšdaugavas novadā un Daugavpilī pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar ieročiem.

Uzdevumu izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt. Militāro mācību laikā tiks ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības. Izmantotās teritorijas pēc militārajām mācībām tiks sakoptas.

Mācību cikla uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos arī ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu.

"Aicinām ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem vai īslaicīgu kontrolpunktu un pārvietojamo šķēršļu izvietošanu. Šie šķēršļi nepiesārņo vidi un nebojā infrastruktūru," informē Zemessardzē.

Tāpat mācības norisināsies citās Latvijas pilsētās. No 6. līdz 12. septembrim mācības norisināsies Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildības teritorijā – Rīgā, Jūrmalā, Olaines, Mārupes, Ķekavas, Baldones, Bauskas un Ropažu novados.

Kā informē Zemessardzē, mācību mērķis ir pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

No pirmdienas, 6. septembra, sāksies militāro mācību aktīvā fāze, kas norisināsies ārpus militāriem objektiem, lai mācību uzdevumu iespējami pietuvinātu reālajai situācijai.

Mācību ietvaros Zemessardzes 1. Rīgas brigādes karavīri un zemessargi veiks patrulēšanu, ierīkos slēpņus, patruļbāzes un kontrolpunktus, kā arī veiks citus mācību uzdevumus. Svētdien, 12. septembrī, paredzēts noslēgums Zemessardzes 1. Rīgas brigādes militāro mācību aktīvajai fāzei "Namejs 2021" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!