Lai gan uzņēmējs Gatis Saknītis daļēji atzīst savu vainu par viņa vadītās SIA "GS Nekustamie īpašumi" izvairīšanos maksāt 1,03 miljonu latu nodokļus un sola tos atmaksāt, prokuratūra pirmdien viņam uzrādījusi apsūdzību.
Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokurore Olga Žilkina pirmdien uzņēmējam uzrādījusi apsūdzību pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas - par "GS Nekustamie īpašumi" izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielos apmēros, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 120 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kriminālprocess pret Saknīti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts 2007.gada 29.augustā, bet kriminālvajāšanu pret Saknīti tika lūgts uzsākt šā gada februāra sākumā.

VID Komunikācijas nodaļā informēja, ka, lai piedzītu nodokļu parādu, VID veicis virkni piedziņas darbību, tostarp nosūtīti inkaso uzdevumi norēķinu kontiem, pieņemts lēmums par prasības nodrošināšanu un piedziņas vēršanu uz mantu, kā arī uzlikti pārreģistrācijas aizliegumi "GS Nekustamie īpašumi" reģistrētajam transportlīdzeklim un uzlikti liegumi nekustamajiem īpašumiem.

Izpildu dokumenti piedziņas vēršanai pret "GS Nekustamie īpašumi" nekustamajiem īpašumiem, kā arī reģistrēto transportlīdzekli tika nosūtīti vairākiem zvērinātiem tiesu izpildītājiem pēc teritoriālās piekritības.

Saknītis sarunā ar iepriekš noliedza, ka būtu izvairījies no nodokļu maksāšanas.

Viņš atzina, ka ir parādā valstij, taču apgalvoja, ka samaksāšot parādu pēc tam, kad būšot saņēmis plānoto naudu - 30 miljonus latu - par kādai Krievijas firmai pārdoto zemes īpašumu "Vecmežruņģi" Ropažu pagastā.

Saknītis sacīja, ka pēc līguma viņam jau naudu vajadzējis saņemt, un pauda cerību, ka mēneša laikā to arī saņemšot.

Izvērtējot "GS Nekustamie īpašumi" 2007.gada aprīlī iesniegto uzņēmuma gada pārskatu par 2006.gadu, VID konstatēja, ka 2006.gadā uzņēmums guvis ievērojamu peļņu no uzņēmumam piederošo nekustamo īpašumu pārdošanas.

Saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem uzņēmumam no peļņas jāmaksā uzņēmuma ienākuma nodoklis. Uzņēmuma gada pārskatā šī peļņa tika norādīta, taču nedz papildu aprēķinātā uzņēmuma ienākuma nodokļa maksājamā summa par 2006.gadu, nedz aprēķinātie ikmēneša avansa maksājumi par 2007.gada maija, jūnija, jūlija un 2008.gada janvāra mēnešiem netika samaksāti valsts budžetā.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, VID darbinieki noskaidroja, ka noziedzīgu darbību rezultātā "GS Nekustamie īpašumi" uzņēmuma ienākuma nodokļa parāds šā gada 1.janvārī jau bija 1 031 211 lati.

VID norāda, ka Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir ieguvuši pietiekamus pierādījumus, kas dod pamatu "GS Nekustamie īpašumi" valdes locekli saukt pie kriminālatbildības.

Viņa darbībās ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 218.panta 2.daļā, tas ir, izvairīšanās no nodokļu nomaksas, neveicot likumā noteiktās iemaksas valsts budžetā, kā dēļ nodarīti zaudējumi valsts budžetam 1,031 miljona latu apmērā, informē VID.

Pēc VID interneta datubāzē pieejamās informācijas, "GS Nekustamie īpašumi" kopējās parādsaistības pret valsti bijušas 1,075 miljoni latu un uzņēmums ierindots devītajā vietā starp valsts lielākajiem nodokļu nemaksātājiem.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka Saknītis ir "GS Nekustamie īpašumi" valdes loceklis un rīkotājdirektors. Uzņēmuma 100% īpašniece ir viņa māte Agra Saknīte.

Saknīte nesen tika ierindota "Baltic Screen" veidotajā pelnošāko Latvijas uzņēmēju saraksta desmitajā vietā. Tieši "GS Nekustamie īpašumi", neraugoties uz iekļaušanu valsts budžeta lielāko parādnieku sarakstā, 2006.gadā uzrādījusi 3,92 miljonu latu lielu peļņu. Uz Saknītes vārda reģistrēta virkne ģimenes kompāniju un nekustamo īpašumu.

Saknītis savulaik bija lielākais privātais zemes īpašnieks Latvijā, taču pērn šo "titulu" zaudēja un patlaban, pēc "Baltic Screen" aplēsēm, nav pat pirmajā divdesmitniekā. Tiesa, nesen viņš sācis atpirkt iepriekš "Mono" uzņēmumu lielākajam īpašniekam Mihailam Uļmanam pārdotos nekustamos īpašumus.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesa patlaban izskata krimināllietu, kurā Saknītis apsūdzēts par 40 latu liela kukuļa došanu Ceļu policijas inspektoram pagājušā gada 4.janvārī, lai izvairītos no soda par ātruma pārsniegšanu. Saknītis savu vainu noliedz.

Sākotnēji šīs lietas gaitā Rīgas rajona tiesa Saknīti apcietināja, taču prokuratūra pieņēma lēmumu mainīt viņam piemēroto drošības līdzekli, aizstājot to ar sūtījumu adreses paziņošanu un aizliegumu izbraukt no valsts.

Jau ziņots, ka pret Saknīti iepriekš vērstas vairākas prasības par kopumā vairāku simtu tūkstošu latu parādu piedziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!