Lai arī pagaidām vēl nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu, Latvijā ir sākusies šo kukaiņu aktivitātes sezona.
Pagājušās nedēļas nogalē Nacionālajā vides veselības centrā (NVVC) reģistrēts pirmais ērces piesūkšanās gadījums - ērce piesūkusies kādai sievietei Ogrē. Tomēr pagaidām nav zināms, vai ērce bijusi inficēta. To varēs noteikt pēc ērces pārbaudes.

NVVC atgādina, ka vienīgais veids, kā izsargāties no saslimšanas ar ērču encefalītu, ir vakcinēšanās. Statistika liecina, ka aizsargāti pret ērču encefalītu ir tikai aptuveni 12% iedzīvotāju, savukārt nekad pret ērču encefalītu nav potējušies 75% iedzīvotāju.

Latvijas klimatiskie apstākļi ir ļoti labvēlīgi ērču izdzīvošanai, turklāt to populācija nepārtraukti palielinās.

Saslimstība ar ērču encefalītu Latvijā ir augstākā Eiropas valstu vidū un Latvijā reģistrēti aptuveni 27% no visiem Eiropā reģistrētajiem ērču encefalīta slimniekiem.

Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā ērču encefalītu izslimojuši vairāk nekā 7000 cilvēku, bet 56 ar encefalītu miruši. Lielākā daļa slimnieku inficējušies dabā, bet aptuveni 3% saslimuši, uzturā lietojot nevārītu pienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!