Pagājušajā nedēļā ievērojami pieaugusi iedzīvotāju saslimstība ar gripu, turklāt Rīgā tā ir pārkāpusi epidēmisko slieksni, līdz ar to sākusies gripas epidēmija, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) monitoringa dati.
SVA vadošais epidemiologs Jurijs Pereveščikovs skaidroja, ka Rīgā patlaban gripa ir pārkāpusi noteikto slieksni, kas ir 100 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Pēc epidemiologa teiktā, gripas epidēmijas pacēlums būs gaidāms pēc divām nedēļām un var ilgt 6 līdz 7 nedēļas.

Epidemiologs norādīja, ka īpašam satraukumam nav pamata, jo līdzīgi gripas uzliesmojumi ir novērojami ik gadu. Pērn gripas epidēmijas pacēlums sākās janvāra beigās.

Perevoščikovs sacīja, ka patlaban Latvijā, sevišķi Rīgā, cirkulē jau iepriekš prognozētais gripas vīruss un tas nozīmē, ka saslimšanas nebūs īpaši smagas un daudz neatšķirsies no iepriekšējiem gadiem. Līdzīga situācija esot arī ārzemēs.

Par to, ka ir sākusies augsta gripas vīrusa cirkulācija, liecinot arī tas, ka gripas vīruss ir dominējošais no visiem pārbaudītajiem vīrusiem. Pagājušajā nedēļā gripas vīruss bijis 70% gadījumos no visiem vīrusa atklājumiem.

Kā informēja SVA preses sekretāre Ieva Lasmane, pārējās monitoringā iesaistītajās teritorijās gripas saslimstība pieaug nevienmērīgi. Ventspilī un Rēzeknē jau otro nedēļu pēc kārtas nav reģistrēts neviens gripas saslimšanas gadījums.

Pēc SVA datiem, ar gripu arvien vairāk saslimst bērni. Pagājušajā nedēļā strauji palielinājies saslimšanu skaits bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem, kā arī vecumā no 7 līdz 17 gadiem. Gripas saslimstība ir ievērojami pieaugusi arī pieaugušo vidū. Tomēr kopumā visaugstākais gripas saslimstības līmenis ir skolas vecuma bērniem.

Savukārt pieaugušo vidū - vecumā virs 65 gadiem - pagājušajā nedēļā ir palielinājusies saslimstībā ar akūto augšējo elpceļu infekcijām (AAEI).

Līdz ar gripas saslimstības intensīvo pieaugumu, SVA speciālisti iesaka nodrošināt gripas karantīnas pasākumus ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs, kā arī ierobežot pasākumu rīkošanu bērnu pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās. Bērnu pirmsskolas mācību iestādēs būtu ieteicams veikt ikrīta bērnu veselības pārbaudes.

SVA atgādina, ka visefektīvākais gripas profilakses līdzeklis ir vakcinācija. Tomēr tiem, kuri nav vakcinējušies pret gripu, SVA speciālisti iesaka gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku. Būtiski ir regulāri vēdināt telpas, lai mazinātu gripas vīrusu daudzumu tajās. Ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, augļu sulas un minerālūdeni. Ēdienkartē SVA speciālisti iesaka iekļaut vairāk tādus produktus, kuri satur vielas, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugu augļos un jāņogās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!