Ministru kabinets otrdien pieņēma lēmumu līdz nākamā gada jūlijam pagarināt Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas programmas sagatavošanu, jo pagaidām nav noslēgts Latvijas un Krievijas starpvaldību līgums par sadarbību lietotās kodoldegvielas izvešanā uz Krieviju.
Vides ministrijas (VM) pārstāvji skaidroja, ka pirms līguma noslēgšanas ar Krieviju nebūtu lietderīgi izstrādāt precīzu izlietotās kodoldegvielas izvešanas programmu no Latvijas.

Patreiz notiek priekšlikumu sagatavošana starpvaldību līgumam, kā arī sadarbībā ar Krievijas un ASV ekspertiem norit sagatavošanās darbi kodoldegvielas izvešanai.

Plānots, ka starpvaldību līgums varētu tikt parakstīts līdz 2006.gada beigām, bet otrdien valdībā pieņemtais lēmums paredz, ka Salaspils kodolreaktora demontāžas programmu jāsagatavo līdz nākamā gada 1.jūlijam.

Iepriekš Salaspils kodolreaktora likvidācijas un demontāžas programmu bija paredzēts sagatavot līdz 2006.gada 1.martam.

VM pārstāvji informē, ka iespēju sūtīt Krievijā izgatavoto kodoldegvielu atpakaļ uz Krieviju paredz 2004.gada līgums starp ASV un Krieviju par sadarbību, lai nosūtītu Krievijā ražoto pētniecisko reaktoru degvielu atpakaļ uz ražotājvalsti.

Starp ASV un Latviju 2005.gadā noslēgtais līgums par sadarbību kodolmateriālu un kodoltehnoloģiju izplatīšanas novēršanas jomā paredz, ka ASV palīdzība samazinās kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas izmaksas, kas saistītas ar kodoldegvielas pārvaldību un izvešanu uz Krieviju.

2004.gadā valdībā apstiprinātā Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas koncepcija paredz lietotās kodoldegvielas pagaidu uzglabāšanu transporta un uzglabāšanas konteineros, kuri izvietoti pārveidotā Salaspils kodolreaktora teritorijā esošajā civilās aizsardzības patvertnē, bet pēc uzglabāšanas izvešanu ārpus Latvijas.

VM norāda, ka kodoldegvielas sūtīšana atpakaļ uz tās izgatavotāju valsti ir optimālākais variants, jo kodoldegvielas pārsūtīšana uz Krieviju jau ir realizēta trīs reizes reaktora darbības 80-tajos gados un ir valstis, no kurām Krievijā ražotā kodoldegviela sadarbībā ar ASV un Starptautisko atomenerģijas aģentūru veiksmīgi ir nogādāta atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!