Foto: F64

VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) izsludinājis iepirkumu Salaspils kodolreaktora likvidācijai, kura prognozētā līgumcena ir 4 576 860 eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamā informācija.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, izraudzītajam uzņēmumam kodolreaktora likvidācija būs jāveic ne ilgāk kā 60 mēnešus. Likvidācijas darbos ietilpst nepieciešamās dokumentācijas izstrāde, kodolreaktora un tā palīgiekārtu demontāža un likvidācija, teritorijā esošo ēku, būvju un inženierkomunikāciju demontāža, kā arī šo darbību rezultātā iegūto radioaktīvo un visu citu veidu atkritumu apsaimniekošana saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Iecerēto darbu mērķis ietver arī detalizētu Salaspils kodolreaktora, tam pieguļošās teritorijas un pazemes ūdeņu piesārņojuma līmeņa izpēti, iespējamo sanācijas rekomendāciju izstrādi kā arī teritorijas planēšanu, apzaļumošanu, kā arī teritorijas monitoringa iespēju nodrošināšanu vai noņemšanu no valsts uzraudzības.

Piedāvājumus Elektroniskajā iepirkumu sistēmā iespējams iesniegt līdz šī gada 11.maijam plkst.11.

Salaspils kodolreaktors atrodas Miera ielā 31, Salaspilī, un ir LVĢMC valdījumā. Objekts atrodas iežogotā un apsargātā teritorijā, kurā ir ēku komplekss. Kopējā teritorijas platība ir 4,2 hektāri.

"IRT" tipa Kodolreaktors pirmoreiz tika iedarbināts 1961.gada septembrī, bet laikā no 1973. līdz 1974.gadam tika veikta pilnīga tā rekonstrukcija. Pēc rekonstrukcijas Salaspils kodolreaktors tika pārdēvēts par "IRT-M" tipa reaktoru. Reaktors tika apturēts 1998.gada 19.jūnijā, un kopš tā laika norit tā likvidācijas process.

Kodoltehniskajiem darbiem nepieciešamais Rīgas kritiskais stends jeb nulles jaudas reaktors uzbūvēts un pirmoreiz iedarbināts 1966.gada septembrī, bet kopš 1993.gada februāra tas ir izjaukts, un kodoldegviela bija novietota glabātuvē. Kopš 2008.gadā objektā neatrodas nedz svaiga, nedz arī lietota kodoldegviela.

Līdzās kodoldegvielas izvešanai un kritiskajam stendam, teritorijā līdz šim demontēts kodolreaktora otrais dzēšanas kontūrs, pirmais dzesēšanas kontūrs un siltummaiņi, kas lietoti ūdens attīrīšana, reaktora vadības un aizsardzības sistēmas un jonizācijas kameras, vertikālie eksperimentālie kanāli, horizontālo eksperimentālo kanālu bioloģiskā aizsardzība, kā arī zinātniski eksperimentālās iekārtas un to bioloģiskā aizsardzība.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt Salaspils kodolreaktora likvidācijai nepieciešamās radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" izbūvi, aģentūrai LETA apstiprināja ministrijas pārstāve Anda Zaļepska.

LVĢMC pērn atkārtoti izsludinātajā konkursā radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecībai tika saņemts tikai viens piedāvājums, kas būtiski pārsniedzot šim mērķim pieejamo valsts budžeta finansējumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, 2014.gadā un 2015.gadā tika atbalstīts valsts budžeta finansējums 3,16 miljonu eiro apmērā, lai laika posmā no 2015. līdz 2020.gadam uzlabotu radioaktīvo atkritumu pārvaldības sistēmu. No tiem 1,86 miljoni eiro tika paredzēti radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādei un būvniecībai.

Kad tika izsludināts iepirkums par jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādi un būvniecību atkritumu glabātavā "Radons", iesniegti tika divi piedāvājumi, no kuriem tikai viens atbilda konkursa nosacījumiem. Projekta realizācijai nepieciešamais finansējums bija norādīts 8,21 miljonu eiro apmērā, kas vairākas reizes pārsniedza šim mērķim atvēlētos naudas līdzekļus, līdz ar to VARAM pieņēma lēmumu par jauna iepirkuma rīkošanu.

Jaunās radioaktīvo atkritumu uzglabāšanas tvertnes paredzēts izbūvēt atkritumu glabātavas "Radons" teritorijā, kas atrodas Baldones novadā un ir izbūvēta 1962.gadā.

Pašlaik glabātavā ir septiņas radioaktīvo atkritumu tvertnes. Sešas no tām ir būvētas un aizpildītas laika posmā no 1960.gada līdz 1990.gadam, bet septītā tvertne tika pieņemta ekspluatācijā 1995.gadā.

VARAM norāda, ka "Radons" teritorijā atrodas arī tādi radioaktīvie atkritumi, kurus nevar apglabāt šāda veida glabātavā, ievērojot to radioaktivitāti. Līdz ar ko, glabātuves teritorijā nepieciešams izbūvēt papildus tvertnes radioaktīvo atkritumu un lietoto, slēgto starojuma avotu ilgtermiņa uzglabāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!