Foto: Shutterstock
Lai attīstītu izglītības nozari novadā un piesaistītu Eiropas Savienības finansējumu, Saldus novada dome lēmusi par skolu reorganizāciju, sarunā ar portālu "Delfi" apstiprināja pašvaldības preses pārstāve Zane Sproģe.

Jau pērnā gada vasarā Saldus novada domes sēdē deputāti apstiprināja prioritāros stratēģiskos virzienus vispārējās vidējās izglītības attīstībai Saldus novadā, nosakot nepieciešamību uz Saldus 1. vidusskolas un Saldus 2. vidusskolas bāzes veidot vienu reģionālo vidusskolu novada centrā, kā arī nolēma izstrādāt izglītības pakalpojuma attīstības stratēģiju.

Minētajā domes lēmumā ietverts izvērsts izklāsts, ar kādiem pamatnosacījumiem iespējama Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma piesaiste. Šādas stratēģijas izstrāde, kā skaidro dome, ir viens no obligātiem nosacījumiem, lai varētu pretendēt uz Eiropas Savienības finansējumu.

Struktūrfondu finansējuma saņemšanai tika rekomendēts izvirzīt šādas mācību iestāde - vidusskolu grupā Saldus 1. vidusskolu un Saldus 2. vidusskolu, uz abu bāzes veidojot vienu reģionālo vidusskolu; pamatskolu grupā - Saldus pamatskolu un Cieceres internātpamatskolu.

Abas pamatskolas skolēnu skaita ziņā atbilst Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātajiem kritērijiem, reorganizācija nav nepieciešama, izņemot vienas noteiktas izglītības programmas ieviešanu. Sākumskolu grupā izvirzīta Striķu pamatskola, to pārveidojot par Striķu sākumskolu, kurā atvērta 1. – 6. klase.

Reformām netiks pakļauta Druvas vidusskola, kura Ata Kronvalda fonda skolu reitingā mazo skolu kategorijā ieņem trešo vietu valstī.

Tāpat rosināts uz Kalnu vidusskolas un Nīgrandes pamatskolas bāzes izveidot vienu izglītības iestādi – Kalnu vidusskolu; uz Rubas pamatskolas un Rubas speciālās internātpamatskolas bāzes izveidot vienu izglītības iestādi – Rubas internātpamatskolu; uz Nīgrandes pirmsskolas izglītības iestāžu "Griezīte" un "Straumīte" bāzes izveidot vienu pirmsskolas izglītības iestādi; likvidēt Saldus 1. vidusskolas struktūrvienību "Sātiņi", saglabājot Sātiņos pirmsskolu un pievienojot to Saldus pirmsskolas izglītības iestādei "Sienāzītis".

Pārējo Saldus novada pašvaldības izglītības iestāžu statusu plānots saglabāt nemainīgu, kamēr izglītības iestāde spēj nodrošināt mācību plāna izpildi spēkā esošās finansēšanas sistēmas ietvaros.

Reģionālās vidusskolas - jaunizveidotās Saldus vidusskolas - darbība plānota Saldus 2. vidusskolas telpās. Ēka ir 18 gadus jaunāka nekā Saldus 1. vidusskolas ēka. Tās telpu un citas infrastruktūras sakārtošana izmaksā aptuveni 3 reizes lētāk nekā Saldus 1. vidusskolas ēku sakārtošana.

Pašlaik Saldus 1. vidusskolā strādā 42 pedagogi, Saldus 2. vidusskolā – 57. Pedagogu skaits jaunajā reģionālajā vidusskolā atkarīgs no skolēnu skaita klasēs un klašu komplektu skaita, kā arī piedāvāto izglītības programmu skaita.

Saldus vidusskolas direktora izvēlei tiks organizēts atklāts konkurss un iecelšana norisināsies normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!