Turpmāk līdzšinējo 17 amatu vietā būs astoņi augstākie virsnieku dienesta pakāpju amati, otrdien nolēma valdība.

Ministru kabineta noteikumu grozījumi par augstāko virsnieku militārajām dienesta pakāpēm atbilstošajiem amatiem paredz, ka šādas izmaiņas sekmēs augstāko virsnieku karjeras plānošanu un īstenošanu. Jaunā kārtība ir arī atbilstoša Rietumvalstu bruņotajos spēkos pieņemtajai kārtībai.

Noteikumu izstrādātāja – Aizsardzības ministrija - norāda, ka vēsturiski izveidojusies situācija, kurā ir traucēta augstāko virsnieku karjeras izaugsme. Piemēram, Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) komandieris pēc sava amata atstāšanas vēl nav sasniedzis dienesta pildīšanai atļauto maksimālo vecumu, pēc veselības stāvokļa viņš vēl joprojām ir derīgs profesionālajam militārajam dienestam, bet ģenerālleitnanta dienesta pakāpei atbilstoša amata nav.

Ministrija skaidro, ka šādu situāciju rada fakts, ka normatīvie akti šobrīd paredz pārāk lielu augstāko virsnieku dienesta pakāpēm atbilstošu amatu skaitu, kas savukārt nedod iespēju kvalitatīvi plānot un nodrošināt šo virsnieku karjeras plānošanu un īstenošanu.

Pašreiz NBS ir 5800 karavīru, kam ir kāda no 17 augstāko virsnieku pakāpēm. Tas nozīmē, ka katrā pakāpē ir vidēji 340 karavīri. Savukārt Rietumos pieņemts, ka katrā dienesta amata pakāpē ir ne mazāk kā 1000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!