Augstākā tiesa trešdien no septiņiem uz pieciem gadiem samazināja sodu genocīdā apsūdzētajam bijušajam Daugavpils NKVD darbiniekam Mihailam Farbtuham.
Farbtuhs, tāpat kā pirmās instances tiesā, netika arestēts tiesas zālē. Kamēr lietu neizskatīs visas tiesu instances, notiesātais paliks brīvībā.

Tiesa atzina par nederīgiem vairākus pierādījumus, uz kuru pamata Rīgas apgabaltiesa Farbtuham bija piespriedusi septiņus gadus cietumsoda.

Trešdien, sakot savu pēdējo vārdu tiesu debatēs, Farbtuhs atzina savu vainu 31 daugavpiliešu ģimenes izsūtīšanā.

"Es atzīstu sevi par vainīgu, atvainojos cietušo priekšā. Darīju visu, lai cietušo skaits būtu mazāks," teica Farbtuhs. Viņš arī sacīja, ka centies palīdzēt meža brāļiem legalizēties un par to režīms viņu sodījis - viņš ticis atlaists no vadošiem amatiem.

Iepriekšējās tiesas sēdēs Farbtuhs vainu atzina tikai vienas - Ritumu - ģimenes izsūtīšanā.

Advokāts Aleksandrs Ogurcovs pēc tiesas sēdes BNS atzina, ka ir apmierināts ar šādu spriedumu, tomēr pirms pilna sprieduma noraksta saņemšanas nevarēja pateikt, vai to pārsūdzēs.

Savukārt cietusī Ārija Brante BNS pauda sašutumu par Augstākās tiesas spriedumu. "Es neticu, ka arī tie pieci gadi paliks.. Pārsūdzēs vēlreiz un vēlreiz un izies kā eņģelis," sacīja Brante.

BNS jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 27.septembrī Farbtuham piesprieda septiņus gadus ieslodzījuma, lai gan apsūdzība prasīja viņam piespriest 12 gadu cietumsodu slēgta tipa cietumā.

Tomēr Farbtuhu nearestēja tiesas zālē un viņš paliks brīvībā līdz brīdim, kad spriedums stāsies likumīgā spēkā.

Latvijas pilsonis Farbtuhs, kurš ir 1.grupas invalīds, savu vainu noliedza, tomēr atzina, ka personīgi piedalījies tikai vienas ģimenes arestēšanā.

Saskaņā ar apsūdzību Farbtuhs vainojams vismaz 31 Daugavpils ģimenes represēšanā. Pārsvarā tika apcietināti latviešu tautības cilvēki - bijušie pilsētas policisti, tiesneši, prokurori, ierēdņi un aizsargu organizācijas biedri.

Viņš vācis kompromitējošas ziņas par represējamajiem, kā arī parakstījis lēmumus par viņu izsūtīšanu.

Farbtuhs tiesai savu veselības stāvokli raksturo kā ļoti smagu - viņš pats nevarot ne pieliekties, ne apgulties, ne piecelties, jo labajai kājai neesot gūžas locītavas. Arī ar kreiso aci viņš neredzot, bet bojāta esot arī labā acs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!