Lai padarītu bezdarbnieku pabalstu izmaksu sistēmu godīgāku, no nākamā gada Latvijā tiks samazināts bezdarbnieku pabalstu izmaksas termiņš gados jauniem cilvēkiem. Savukārt tādejādi ietaupītie līdzekļi tiks novirzīti jauna vecāku pabalsta piešķiršanai – pabalstu 70% apmerā no vidējās oficiālās algas apmērā varēs saņemt mazuļa māte vai tēvs līdz bērna gada vecumam.
Premjers Aigars Kalvītis žurnālistiem pirmdien sacīja, ka pašreizējā situācija, kad bezdarbs valstī ir 5,5% un trūkstot darbaroku, nevajadzētu nodarboties ar ilgstošu bezdarbnieku uzturēšanu.

"Mums jāstrādā vairāk, nevis jādomā kā nestrādāt," sacīja Kalvītis.

Viņš norādīja, ka no nākamā gada bezdarbnieki ar darba stāžu līdz 10 gadiem varēs saņem pabalstu četrus mēnešus, savukārt bezdarbnieki ar darba stāžu no 10 līdz 20 gadiem – 6 mēnešus, bet bezdarbnieki ar darba stāžu virs 20 gadiem pabalstu varēs saņemt tā pat kā līdz šim – deviņus mēnešus.

Par naudu, kas ietaupīsies par bezdarbnieku pabalstiem, tiks izmaksāti jauni vecāku pabalsti. Tos varēs saņem māmiņa vai tēvs veselu gadu mātes vai tēva 70 % algas apmērā. Līdz šim pabalsta apmērs bija ierobežots, bet no nākamā gada tā vairs nebūšot. Jauno pabalstu izmaksai valsts budžetā paredzēti 36,1 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!