Lai piedalītos miera nodrošināšanas misijā Persijas līča reģionā, uz Irāku novembra vidū dosies seši Latvijas sapieri, kas nomainīs Kirkūkā dislocēto Latvijas kontingenta vienību, kas misijā devās jau maijā.
Vai Latvijai vajag savu vēstnieku Irākā?

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) preses virsnieks Uldis Davidovs pastāstīja, ka pagaidām Latvijas karavīru izlidošana noteikts 15.novembrī, taču datums var mainīties atkarībā no tā, vai minētajā dienā "būs brīvs gaisa koridors". Sapieri savus pienākumus pildīs ASV kontingenta sastāvā Kirkūkas bāzē Ziemeļirākā.

Irākā maijā dienēt ieradās 39 karavīri - trīs virsnieki, seši sapieri, kā arī 30 apgādes un nodrošinājuma vada karavīri, no kuriem viens pēc traumas gūšanas nogādāts Latvijā.

Virsnieku rotācija notika oktobra sākumā. Majors Sandris Brālēns nomainīja Latvijas kontingenta komandieri majoru Aivaru Cauni, virsleitnants Vilmārs Vecvagaris pilda kontingenta komandiera vietnieka pienākumus, bet virsseržants Jānis Dimants norīkots par kontingenta vadības grupas administratīvo speciālistu.

Vienība vairs nenodarbosies ar apgādi un nodrošinājumu, tāpēc uz Irāku dosies tikai sapieri. Latvijā novembra vidū atgriezīsies 35 karavīri un turpmāk ASV kontingenta sastāvā Ziemeļirākā dienēs deviņi Latvijas karavīri - trīs virsnieki un seši sapieri.

Savukārt otrā Latvijas karavīru vienība, kurā bija 104 karavīri un kas darbojas Polijas vadīto daudznacionālo stabilizācijas spēku sastāvā, uz mājām dosies nākamā gada februārī.

Davidovs pastāstīja, ka 30. un 31.oktobrī Polijā notiks plānošanas konference, kurā noteiks precīzus Polijas sastāvā Irākā dienošo dažādu valstu, tostarp Latvijas, karavīru rotācijas datumus.

Pašlaik divi karavīri dien Starptautiskās koalīcijas Apvienoto bruņoto spēku štābā Bagdādē, trīs karavīri - Polijas vadīto daudznacionālo stabilizācijas spēku divīzijas, brigādes un bataljona štābos, divi militārās policijas karavīri - daudznacionālās militārās policijas rotā un 97 kājnieku rotas karavīri - Polijas vadīto daudznacionālo stabilizācijas spēku brigādes 1. bataljonā Dienvidirākā. Arī no šīs vienības viens karavīrs guvis traumas un atgriezies Latvijā.

ASV un Polijas kontingenta sastāvā misijā Irākā kopumā pašlaik piedalās 142 Latvijas miera uzturētāji, bet novembrī viņu skaits samazināsies līdz 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!