Foto: LETA

Daudzi Sarkandaugavas iemītnieki svētdien dienas pirmajā pusē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) ziņojuši par apkaimē jūtamo kārtējo neciešamo smaku. Glābēji izbraukuši uz notikuma vietu un par konstatēto smirdi ziņojuši gan Rīgas domei, gan Valsts vides dienestam (VVD), portālu "Delfi" informēja VUGD pārstāve Viktorija Šembele.

Viņa stāstīja, ka dienests svētdien saņēmis daudzu rīdzinieku zvanus par lielo smirdi Sarkandaugavā. Glābēji devušies uz notikuma vietu un pārliecinājušies, ka gaisā virmo benzīna smārds. Patlaban VUGD darbinieki vēl atrodas notikuma vietā un pārbauda, kurš no Rīgas brīvostas termināļiem veicis kādas darbības un būtu vainojams lielās smakas izraisīšanā.

Vienlaikus informācija par smaku Sarkandaugavā nodota pašvaldībai – Rīgas domei, kā arī VVD Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei.

Apkaimes iedzīvotāji portālam "Delfi" stāstīja, ka šoreiz benzīna smārds jūtams ne tikai termināļiem blakus esošās Tvaika ielas rajonā, bet arī Viestura prospektā. VUGD dispečeru dienestā satrauktajiem Sarkandaugavas iemītniekiem teikts, ka šoreiz VUGD par smaku Sarkandaugavā "saņem īpaši daudz iedzīvotāju zvanu".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska portālam "Delfi" apliecināja, ka Sarkandaugavas apkaimē atkal ir jūtama naftas produktu smaka.

Arī ostā strādājošais uzņēmums "Man-Tess" svētdien saņēmis vairākus iedzīvotāju zvanus ar sūdzībām par paaugstinātu gaisa piesārņojumu uz smaku Sarkandaugavā. Uzņēmums ir sniedzis visu tā rīcībā esošo informāciju gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, gan Valsts vides dienestam, kas pārbaudīja situāciju, portālu "Delfi" informēja uzņēmums.

SIA "Man-Tess" gan paziņojumā medijiem norāda, ka "šajā laikā nekādas pārkraušanas operācijas, kas varētu radīt paaugstinātu smaku, nav veikti". "Vagoni, kas teorētiski varētu izraisīt smaku, ir pārvietoti tālāk no dzīvojamā rajona. "Man-Tess" noskaidro notikušā apstākļus un arī turpmāk operatīvi reaģēs uz iedzīvotāju zvaniem un sūdzībām, pārbaudot situāciju uzņēmumā.

Taču vides inspektori pēc pārbaudes svētdien konstatējuši, ka iespējamais vaininieks lielajā smirdē ir tieši "Man – Tess", kas bija sadzinis aptuveni 80 dzelzceļa cisternas ar trīs dažāda veida naftas produktiem vienā vietā. Virs daudzajām cisternām izveidojies naftas produktu tvaiku mākonis, turklāt vējš to pūtis tieši dzīvojamo māju rajona virzienā, skaidroja Barševska.

Pēc VVD speciālistu ieteikuma, dzelzceļa cisternas ar naftas produktiem izvietotas vairākās vietās, lai tās nebūtu izvietotas tik tuvu dzīvojamo māju rajonam. Par notikušo ir noformēts akts, tāpat uzņēmumam līdz pirmdienai uzdots VVD iesniegt precīzu cisternās esošo naftas produktu sastāvu, lai vides inspektori varētu vērtēt, vai uzņēmums ir ievērojis tam atļautos piesārņojošo vielu emisijas limitus.

Jau ziņots, ka Sarkandaugavā netālu no ostas dzīvojošie visai bieži jūt gaisā virmojošu benzīna smaku. Viens no pēdējos gados lielākajiem gaisa piesārņošanas gadījumiem Sarkandaugavā notika naktī no 25.maija uz 26.maiju, kad pieļaujamais vēzi izraisošā benzola koncentrācijas līmenis pārsniegts desmitiem reižu. Notikušajā tiek vainots naftas produktu pārkraušanas uzņēmums "Man-Tess", kas gan daļēji atzīst savu vainu. Uzņēmums VVD iesniedzis pasākumu plānu smirdes mazināšanai, kā arī gatavojas kopā ar vēl diviem uzņēmumiem aicināt Rīgas brīvostu uzņemties vidutāja lomu kompleksai smakas problēmas risināšanai.

Savukārt VARAM šonedēļ aicināja Rīgas pilsētas pašvaldību nekavējoties izstrādāt kompleksu pasākumu plānu gaisa piesārņojuma problēmu risināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai pilsētā. Rīgas domē par VARAM aicinājumu portālam "Delfi" noteica: ja pašvaldība saņems konkrētu aicinājumu no ministrijas par kompleksa pasākumu plāna izstrādi gaisa piesārņojuma problēmu risināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai pilsētā, tad tas tiks vērtēts. "Šobrīd ir tikai preses paziņojums, kas ir aplami," iepriekš teica Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Viktors Daugmalis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!