Latvijā pēdējos gados sarūk slimnīcu un gultu skaits slimnīcās, turklāt nākamajos gados samazinājums varētu būt vēl straujāks.
Aizpērn Latvijā bija 140 slimnīcas, ieskaitot veselības centrus, savukārt pērn šādu iestāžu skaits samazinājās līdz 129, turklāt vidējais gultu skaits slimnīcās, zobārstniecības kabinetos un veselības punktos samazinājies no 19 318 līdz 18 143, liecina Latvijas veselības aprūpes un sociālo darbinieku arodbiedrības (LVASDA) apkopotā informācija.

LVSADA priekšsēdētājas vietniece Ija Rudzīte paskaidroja, ka samazinājums izskaidrojams ar medicīnisko iestāžu optimizāciju. "Piekrītu, ka apvienot iestādes vajag, taču būtiski tomēr ir rēķināties ar lauku pacientiem, jo, atsakoties no kādas medicīniskās iestādes laukos, iespējams, daļai pacientu grūtāk būs apmeklēt to iestādi, kas atrodas vairākus kilometrus tālāk no viņa mājām, līdz ar to palīdzības sniegšana kļūst apgrūtinošāka," atzina Rudzīte.

Gultu skaita samazinājums vērojams arī pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas veida - aizpērn akūtās palīdzības slimnīcās gultu skaits bija 13 787, savukārt pērn jau 13111, ilglaicīgās palīdzības slimnīcās gultu skaits samazinājies no 4953 līdz 4490, savukārt rehabilitācijas slimnīcās gultu skaits samazinājies no 578 vietām līdz 542, ko Rudzīte izskaidro ar iestāžu optimizāciju.

"Esmu pārliecināta, ka šogad slimnīcu un gultu skaits būs vēl vairāk samazinājies, ko var izskaidrot arī ar nepieciešamību stingrāk nodalīt sociālās palīdzības un medicīniskās palīdzības sniegšanu," paskaidroja Rudzīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!