Foto: LETA
Ierasti vārda brīvību, tās izpausmes un ierobežojumus skata indivīda un valsts attiecību kontekstā. Covid-19 pandēmija, kā arī Krievijas sāktais karš Ukrainā vārda brīvības robežas pārbaudīja. Šajā diskusijā sarunas dalībnieki sprieda par vārda brīvības izaicinājumiem mūsdienu sabiedrībā un kā ar tiem labāk tikt galā.

Tuvāko dienu laikā "Delfi" publicēs sarunas "Vārda brīvība – kas to ierobežo un ko ar to darīt?" ierakstu.

Diskusiju vadīja Iveta Kažoka, PROVIDUS direktore un vadošā pētniece.

Sarunā piedalījās Anda Rožukalne, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas mediju ombuds, RSU profesore, Sanita Osipova, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras profesore, kā arī Māris Zanders, žurnālists. politisko procesu komentētājs.

Kā diskusijā norādīja, Rožukalne, medijiem ir liela nozīme, nosakot vārda brīvības "klimatu". Viņasprāt, problemātiska ir politiķu maldīgā izpratne par medijiem. "Mediji tiek skatīti kā instruments. (..) Medijs tiek uzskatīts par rīku, un ir bažas, ka šis instruments ir nepareizajās rokās," Rožulalne paskaidro atsevišķu politiķu izpratni par medijiem. Kā izriet no viņas teiktā, medijs ir nevis rīks vēstījuma tranformēšanai, bet gan mediji ir vide pati par sevi.

Jau vēstīts, ka festiāls "Lampa" notiks Cēsīs 9. un 10. jūnijā. Ieeja festiālā ir bez maksas. Daļa no pasākumiem būs vērojami arī tiešraidē, tostarp portālā "Delfi".

Festivālā ar diskusiju "Par kādu mediju saturu esam gatavi maksāt?" piedalīsies arī portāls "Delfi". Plašāka informācija par to pieejama šeit.

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams mājaslapā www.festivalslampa.lv, kā arī mobilajā lietotnē. Sastādīt savu festivāla programmu būs iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku "Mana programma".

Praktiski padomi festivāla apmeklētājiem pieejami šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!