Partijas "Saskaņas centrs" (SC) Rīgas domes frakcija nolēmusi neatbalstīt apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pašvaldības frakcijas vadītāja vicemēra Jāņa Birka kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam.
SC pašvaldības frakcijas vadītājs Mihails Kameņeckis sacīja, ka atbalstīt Birka ievēlēšanu pilsētas mēra amatā frakcijas deputātiem "būtu grūti".

Pēc viņa teiktā, SC deputāti arī nav parakstījuši pieprasījumu par tagadējā domes priekšsēdētāja Aivara Aksenoka (JL) atbrīvošanu no amata un arī negrasās to darīt.

Savukārt par to, vai atbalstīt Aksenoka nomaiņu neuzticības balsojumā, ja tāds notiks, SC deputāti lemšot frakcijas sēdē pēc tam, kad domes priekšsēdētājam tiks iesniegts pieprasījums par viņa atstādināšanu no amata, sacīja Kameņeckis.

Jau ziņots, ka iespējamās Rīgas domes jaunās koalīcijas partijas pirmdien, 5.februārī, tikšanās laikā vienojās pilsētas mēra amatam virzīt Birku.

Otrdien pašvaldības iespējamās jaunās koalīcijas partijas turpinās izstrādāt koalīcijas līgumu un rīcības plānu turpmākajiem diviem gadiem. Abus dokumentus varētu parakstīt jau otrdien, iepriekš sacīja Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs.

Līdz pirmdienas pēcpusdienai esot savākti 26 Rīgas domes deputātu paraksti pieprasījumam nomainīt Aksenoku. Iespējams, otrdien pieprasījumu varētu iesniegt domes priekšsēdētājam.

Birks iepriekš apgalvoja, ka tikšot panākts nepieciešamais deputātu balsu skaits, lai Aksenoku atstādinātu no amata. Viņš uzsvēra, ka sadarbības līgums ar citām kreiso partiju frakcijām netikšot parakstīts, lai gan tiks meklēts atbalsts Aksenoka nomaiņai.

Dinevičs savukārt norādīja, ka jaunajai koalīcijai jau esot garantētas 27 balsis, jo bijušais partijas "Dzimtene" deputāts Modris Lujāns iestājies LSDSP. Viņš sacīja, ka nebūšot problēmu panākt pietiekamu balsu skaitu, lai nomainītu Aksenoku, jo arī opozīcija nav apmierināta ar Aksenoka darbu. Dinevičs sacīja, ka aicinājis uz LSDSP frakciju pāriet "Dzimtenes" pārstāvjus Mariku Žuravļovu un Viktoru Kalnbērzu.

Tautas partijai (TP) Rīgas domē ir astoņas deputātu vietas. TP frakcijai pievienosies bijusī LSDSP biedre Baiba Rozentāle, kas stāsies mandātu nolikušā Māra Tralmaka (LSDSP) vietā. Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijā jau saņemts Rozentāles iesniegums par pievienošanos TP frakcijai.

Latvijas Pirmajai partijai ir septiņi deputāti, TB/LNNK - seši deputāti, bet LSDSP - pieci deputāti.

Partiju "Jaunais laiks" Rīgas domē pārstāv 14 deputāti, apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - deviņi, apvienību "Dzimtene" un Latvijas Sociālistisko partiju - seši, bet SC - četri deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!