Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, saslimstība ar gripu Latvijā samazinājusies par 43 procentiem, tomēr pagaidām tikai vienā no gripas monitoringā iesaistītajām pilsētām - Jūrmalā - saslimstība ar gripu ir zem epidēmijas līmeņa.
Kopumā Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti 177 gripas slimnieki, kas, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ir gandrīz uz pusi mazāk, informēja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) speciāliste Dace Vīgante.

Saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā mazinājusies visās gripas monitoringā iesaistītajās pilsētās.

Visaugstākā saslimstība ar gripu pagājušajā nedēļā novērota Valkā un Tukumā, kur no 100 000 iedzīvotāju ar gripu slimoja attiecīgi 555 un 543 cilvēki. Augsta saslimstība novērota arī Daugavpilī, kur slimoja 437 cilvēki uz 100 tūkstošiem iedzivotāju.

Gripas epidēmija vēl arvien plosās Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā un Ventspilī, kur uz 100 000 iedzīvotāju pagājušajā nedēļā ar gripu slimoja attiecīgi 208, 184, 176 un 120 iedzīvotāji. Rīgā reģistrēti 124 gripas slimnieki uz 100 000 rīdzinieku.

Vismazākā saslimstība reģistrēta Jūrmalā, kur ar gripu no 100 000 iedzīvotāju slimoja tikai 84, vēstī NVVC.

Saskaņā ar mediķu prognozēm gripas epidēmija Latvijā varētu beigties jau nākamajā nedēļā, taču februāra beigās iespējams jauns slimības uzliesmojums, kad ar gripu slimos, iespējams, daudz mazāk iedzīvotāju.

Vīgante pavēstīja, ka pagaidām NVVC laboratoriski nav atklāts B tipa gripas vīruss, taču tas neliecinot, ka tas neparādīsies vispār.

Gripas otrais uzliesmojuma vilnis, kad plosās B tipa gripa, ir atkarīgs arī no laika apstākļiem. Lai arī gripas vīruss aukstā laikā izdzīvo, cilvēku aktivitāte ir zemāka un viņi mazāk uzturas sabiedriskās vietās. Savukārt siltā un mitrā laikā cilvēkiem pazeminās imunitāte un palielinās risks saslimt ar gripu.

Atšķirībā no šobrīd izplatītās gripas, B tipa gripa nesākas pēkšņi un saslimušo skaits ir daudz mazāks. B tipa gripai neesot raksturīga epidēmiska izplatība un aptuveni 80 līdz 100 saslimušo no 100 000 iedzīvotāju ir augsts saslimušo skaits, iepriekš skaidroja Latvijas infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!