Foto: LETA

Satiksmes ministrs Talis Linkaits (JKP) un Ventspils brīvostas industriālās zonas uzņēmēji vienojušies sadarboties, lai arī turpmāk nodrošinātu uzņēmēju darbībai labvēlīgus apstākļus ostas teritorijā, informēja Ventspils brīvostas pārstāve Inga Ieviņa.

Ministrs šodien ticies ar Ventspils brīvostas industriālās zonas uzņēmējiem un sanāksmē piedalījušies 14 Ventspils brīvostas ražošanas uzņēmumu vadošie darbinieki. Ieviņa norāda, ka Ventspils brīvostas darbs ir tieši saistīts ne tikai ar ostas termināļiem un citiem ar kuģošanu un kravu apstrādi saistītiem uzņēmumiem, bet arī ar vairākiem desmitiem ražojošo uzņēmumu, kas strādā brīvostas industriālajā teritorijā un nomā ražošanas ēkas vai zemi.

Sanāksmē Linkaits norādījis, ka "valsts interesēs ir, lai uzņēmējdarbības vide Ventspilī būtu labvēlīga, lai uzņēmējiem šeit būtu vienlīdzīgi nosacījumi, sarunas ar brīvostas pārvaldi būtu saprotamas un caurskatāmas, un, lai Ventspils brīvosta plauktu un attīstītos".

Savukārt Ventspils brīvostas pārvaldnieks Andris Purmalis uzsvēris, ka industriālās zonas pie ostām tiek veidotas daudzviet pasaulē, saprotot, ka pieostas teritorijas par ražošanas bāzi var izvēlēties uzņēmumi, kam ir svarīgs izejvielu vai gatavās produkcijas eksports caur ostu, tāpēc arī šobrīd dialogs ar ražošanas uzņēmumiem ir ļoti svarīgs.

Tikšanās laikā esot uzsvērti vairāki jautājumi, pie kuru risināšanas iespējām darbs turpināsies, piemēram, ražošanas platību palielināšana, noliktavu pieejamība, infrastruktūras pilnveide, kā arī dzelzceļa pakalpojumu kvalitātes jautājums, kas no izejvielu piegādes viedokļa ir ļoti svarīgs arī Ventspils ražojošajiem uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pērn 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Savukārt 18.decembrī OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!