Satversmes tiesa pēc divdesmit Saeimas kreiso spēku deputātu iesnieguma kārtējo reizi ierosinājusi lietu par aizliegumu bijušajiem VDK darbiniekiem kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, portālu “Delfi” informēja tiesas preses sekretārs Edgars Pastars.
Saeimas kreiso spēku partiju pārstāvji apstrīd ierobežojumu kandidēt bijušajiem VDK darbiniekiem un personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā. Saeimai būs jāiesniedz Satversmes tiesai atbildes raksts.

ST līdzīgu pieteikumu noraidīja 2000.gadā. Iesniegumu tiesai parakstīja 20 kreiso partiju frakciju deputāti no Tautas saskaņas partijas, apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” un Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP).

Deputāti aicina izvērtēt, vai Saeimas un pašvaldību vēlēšanās noteiktais aizliegums kandidēt dažām personu grupām nav pretrunā ar Satversmi un vairākām cilvēktiesību normām.

Latvijas likumi neļauj kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās un kuras ir vai ir bijušas PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!