Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par īres griestu termiņa pagarināšanas denacionalizētajos vai likumīgajiem īpašniekiem atdotajos namos atbilstību Satversmei, portālam “Delfi” pastāstīja tiesā.
Lieta ierosināta par 2004. gada 20.decembra likuma „Grozījumi likumā „Par dzīvojamo telpu īri”” 13. panta atbilstību Latvijas Satversmes 1., 91. un 105. pantam. Ar šā likuma pieņemšanu tika pagarināts ierobežojums īres maksai denacionalizētajos vai likumīgajiem īpašniekiem atdotajos namos.

Pieteikumu tiesā iesnieguši pieci namīpašnieki – Ilmārs Ernests, Baiba Paulsone, Anda Erneste, Ingūna Erneste un Arnis Andersons – no Rīgas un Smiltenes.

Iesniedzēji uzskata, ka „īres griestu” darbības pagarināšana ir pretrunā ar viņu tiesībām uz īpašumu. Bez tam pieteikumā norādīts, ka „īres griestu” saglabāšana pārkāpj vienlīdzības principu, jo ierobežojumi īres maksai ir tikai privātajos namos, bet nav valstij un pašvaldībām piederošajos namos. Pieteikuma iesniedzēji norāda, ka neesot ievērots arī tiesiskās paļāvības un tiesiskās noteiktas princips. Valsts nedrīkstot namīpašniekiem uzlikt pienākumu rūpēties par īrniekiem. Tas esot jādara valstij, izmantojot sociālās aizsardzības sistēmas mehānismus.

Saeimai līdz 2005. gada 15. augustam jāsniedz atbildes raksts ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!