Foto: Mārtiņš Gills

20.martā Latvijā būs redzams daļējs Saules aptumsums, kad nepilnu triju stundu laikā Saule vizuāli pārvērtīsies no apaļas ripas par šauru sirpi un atgriezīsies atpakaļ ierastajā izskatā.

Saules aptumsums Rīgā sāksies plksten 10:56, maksimālā fāze būs plksten 12:05, bet aptumsums beigsies plksten 13:14. Latvijas ziemeļrietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet dienvidaustrumu daļā – līdz pat divām minūtēm vēlāk.

Kā portālam Delfi pavēstīja, Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis Mārtiņš Gills, Saules aptumsumu mājas apstākļos var vērot izmantojot binokli kā projekcijas līdzekli, bet nekādā gadījumā neskatoties uz Sauli tieši caur binokļa okulāru. Saules aptumsuma novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci, un nekādā gadījumā caur tiešu skatīšanos tālskatī vai teleskopā bez speciāla filtra. Tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus.

Lai uzzinātu to, kā Saules aptumsumu vēro caur profesionāliem rīkiem, Rīgā tiks organizēti arī Saules aptumsuma novērojumi Ķīpsalā, skvērā pie "Swedbank" galvenās ēkas. Kā informē Mārtiņš Gills, ja debesis neklās mākoņi, būs iespēja vērot debesis ar speciāla "Black Polymer" filtra brillēm, kā arī vērot Saules attēla projekciju. Uz vietas tiks izmēģināta arī oriģinālas konstrukcijas aptumsuma novērojumu kaste.

Sīkāka informācija portālā: saulespulkstenis.lv

Lai arī pasaulē vidēji ik gadu notiek divi vai četri Saules aptumsumi, ne visus ir iespējams novērot Latvijā. Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010.gada 4.janvārī, bet nākamais būs novērojams tikai pēc sešiem gadiem – 2021.gada 10.jūnijā.

Savukārt pilns Saules aptumsums ir ļoti reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai pēc vairāk kā simts gadiem - 2142.gadā.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) izveidojuši uzskatāmu video, kurā tiek parādīts pilns Saules aptumsums, kas 20.martā būs vērojams Norvēģijā, Foro salās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!