Sausums, kas šonedēļ novērojams Latvijas teritorijā, var negatīvi ietekmēt gan šā gada ābolu, gan arī kartupeļu ražu, savukārt labības novākšanai šādi laika apstākļi ir labvēlīgi, sacīja aptaujātie lauksaimniecības speciālisti.
Kā sacīja AS "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš, karstais laiks vairs neietekmē agro kartupeļu šķirnes, kuri pamatā jau ir novākti, bet gan vēlo šķirņu kartupeļus.

Pēc speciālista teiktā, augusta sākumā būtu jāsākas kartupeļu briešanai, bet šis process apstājies. Ja karsts un sauss laiks turpināsies nedēļu vai pusotru, tad gaidāms, ka vēlajām kartupeļu šķirnēm būs mazi bumbuļi un to raža varētu būt mazāka, nekā iepriekš bija gaidāms.

Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvis Jānis Zilvers sacīja, ka sausais laiks vairs neietekmēt ogu ražu, jo pamatā visas ogas jau ir novāktas. Savukārt plūmes un āboli patlaban briest, un to ražu labvēlīgi varētu ietekmēt karsts un mitrs laiks, taču sausuma dēļ augļu raža varētu nebūt tik liela, kā iepriekš cerēts.

Savukārt Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes attīstības departamenta direktores vietnieks Jānis Sietiņsons teica, ka karstajiem laika apstākļiem nevajadzētu būtiski ietekmēt augļkoku ražu, jo to saknes no augsnes dziļākajiem slāņiem var uzņemt kokiem nepieciešamo mitrumu.

Visbūtiskāk šāda veida apstākļi varētu ietekmēt kartupeļu ražu, jo patlaban augsnē ir šiem augiem nepieciešamā "mitruma deficīts", līdz ar to kartupeļu raža varētu būt mazāka, nekā iepriekš bija gaidāms, neskatoties uz to, ka lauksaimnieki ieguldījuši līdzekļus augu aizsardzības jomā.

Sietiņsons atzina, ka karstums paaugstina kartupeļu "stresu", līdz ar to augu attīstība nenotiek pilnvērtīgi. Arī bietes šajos laika apstākļos nejūtas īpaši labi, jo jau vizuāli varot redzēt, ka dienas otrajā pusē šiem augiem novītušas lapas.

Kā norādīja ZM speciālists, ja meteorologu prognozes apstiprināsies un sauss un karsts laiks būs visu augustu, tas var ietekmēt gan ražas daudzumu, gan arī lauksaimniecības produktu kvalitāti.

Sietiņsons gan atzina, ka sausais un karstais laiks nav vērtējams viennozīmīgi, jo, atšķirībā no kartupeļiem, kuru ražību tas var ietekmēt negatīvi, labības novākšanai sausums un karstums ir labvēlīgs, jo novāktiem graudiem ir zems mitruma procents. Līdz ar to labību nav nepieciešams kaltēt, un lauksaimniekiem ir ekonomisks ieguvums.

Kā sacīja ZM pārstāvis, ja būtu karsts un mitrs laiks, šādi laika apstākļi ietekmētu augu slimību un kaitēkļu attīstību, un, no šāda redzesloka skatoties, sauss laiks ir labvēlīgs.

Kā ziņots, vakar karstuma rekordi par 1-2 grādiem tika pārsniegti vairāk nekā pusē meteoroloģisko novērojumu staciju Latvijā, tajā skaitā Saldū, Ainažos, Priekuļos un Skrīveros. Ventspilī, Pāvilostā, Liepājā un Skultē absolūtais maksimums tika pārsniegts otro dienu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!