Foto: LETA

Saeimas opozīcijā esošā "Saskaņas centra" (SC) frakcija saistībā ar partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem aicinās diskutēt visu frakciju deputātus, jo "katrs referendums ir parlamenta neizdarības ilustrācija", portālam "Delfi" sacīja SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Viņš uzsvēra, ka problēma, kāpēc rosināts šis referendums un ko ar saviem parakstiem atbalstījuši 10 tūkstoši pilsoņu, pastāv neatkarīgi no tā, kurš par šo jautājumu rosina tautas nobalsošanu.

"Šī ir norāde uz problēmas esamību, šajā gadījumā parlaments ar savu neizdarību to radīja 90.gadu sākumā. Tāpēc varbūt ir pienācis laiks par to mierīgi izdiskutēt un dalīties viedokļos," teica Urbanovičs.

Uz jautājumu, ar ko, pēc viņa domām, šai viedokļu apmaiņai būtu jābeidzas, deputāts teica, ka "katrs iestājas par sev tīkamu rezultātu" un svarīgi, lai nevienlīdzīgā attieksme pret nepilsoņiem tiktu rūpīgi izvērtēta tautas kalpu vidū, un tas "ir jādara nemitīgi nevis tikai reizi četros gados".

"Ja tas nenotiks, deputāti parādīs savu nespēju un neprasmi reaģēt uz sabiedrībā esošajām problēmām," viņš piebilda.

Vienlaikus SC frakcijas deputātu vidū vēl nav nostiprināts vienots viedoklis par šo PCTVL rosināto referendumu, bet Urbanovičs cer, ka vairums frakcijas piekritīs viņa viedoklim.

Tikmēr SC valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kurš iepriekš ar savu atbalstu iniciēja referenduma norisi par divvalodību Latvijā, pašlaik devies atvaļinājumā un komentārus par PCTVL rosināto referendumu nesniedz, portālam "Delfi" teica viņa pārstāve Anna Kononova.

Jau vēstīts, ka partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ir izdevies savākt vismaz 10 tūkstošu cilvēku parakstu, lai Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Viens no parakstu vākšanas organizatoriem Jurijs Petropavlovskis pavēstīja, ka notāri ir iesnieguši organizācijai "Par vienādām tiesībām" sarakstu ar parakstiem, ko plānots iesniegt CVK līdz 29.augustam. Līdz šim laikam iecerēts savākt vēl vismaz tūkstoti "rezerves parakstu", ja CVK daļu no iepriekš savāktajiem izbrāķēšot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!